На Херсонщині аграрії можуть втратити до 25% врожаю зернових

3 года назад 0

Через погодні умови аграрії Херсонської області можуть втратити від 10% до 25% врожаю зернових.

«На дослідних ділянках Інституту зрошуваного землеробства озимий ячмінь поліг на 70−80%, ярий — на 30%. І так по всій області — десь налив зерна іде нормально, десь посіви у воді. Якщо тепло та вітерець дадуть можливість підсушити його, втрати мінімізуємо. Якщо ж ні, загине до 100% посіву», — розповідає Раїса Вожегова, директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), дійсний член Національної академії аграрних наук.

За її словами, нічого схожого за поєднанням температури повітря та інтенсивністю опадів протягом останньої чверті століття в області не було. Досвіду того, як може розвиватися ситуація, сьогодні не маємо. Тож за таких умов робити прогнози — справа невдячна. Висновки будуть уже по факту, за результатами жнив.

«Жнива плануємо починати з 5−10 липня. Але нашу тисячу гектарів озимої пшениці дощі позаливали так, що на глинистих ґрунтах подекуди утворилися цілі „лінзи“, де вода стоїть і досі. Такого давно не бачили: рослини лежать на висоті у 10−15 сантиметрів, і в такому стані підібрати їх комбайном буде дуже складно. У воді стоїть і посів соняшнику, що припинив ріст», — повідомляє Віктор Нагребецький, голова правління сільськогосподарського підприємства «Іскра» у селі Тарасівка.

Микола Шмигирівський, заступник директора ТзОВ «Новопетрівське» (Нижньосірогозька територіальна громада), підкреслює, що жнива цьогоріч будуть не з легких, якщо вони колись узагалі легкими бували. На додачу, винайняти комбайни для збирання зернових стало на чверть дорожче, хоча закупівельні ціни на пшеницю залишилися на рівні минулорічних.