На Херсонщині «мала приватизація» відбуватиметься через систему ProZorro

6 лет назад 0

Закон України від 18 січня 2018 № 2269-VIII "Про приватизацію державного і комунального майна", набрав чинності 7 березня 2018 року, та вніс суттєві зміни в процес приватизації, згідно з яким мала приватизація відбуватиметься через електронну систему «ProZorro. Продажі». Тобто майно вартістю від нуля до двохсот п’ятдесяти мільйонів гривень, яке підпадає під визначення малої приватизації та є на балансах органів місцевого самоврядування, має продаватися через аукціони «ProZorro».

До об’єктів малої приватизації належить рухоме майно, пакети акцій, майнові комплекси, нерухомість, підприємства державної та комунальної власності

Для правильного виконання закону 3 серпня в облдержадміністрації проведений інформаційний семінар для представників органів місцевого самоврядування щодо продажу об’єктів малої приватизації, організатором якого виступили Департамент економічного розвитку та торгівлі спільно з ДП «Прозорро.Продажі».

У заході взяли участь представники об’єднаних територіальних громад, районних і міських рад краю, структурних підрозділів облдержадміністрації, що здійснюють управління підприємствами, установами, організаціями, майно яких є спільною власністю територіальних громад.

Спікером був регіональний проектний менеджер проекту «ProZorro. Продажі» Олексій Мовчан, який розповів про порядок використання електронної торгової системи «ProZorro. Продажі».

Він повідомив, що упродовж існування проекту «ProZorro. Продажі» останній двічі визнавали одним із найкращих антикорупційних стартапів світу.

«Система потрібна, бо вона прозора, відкрита, гарантує ринкові умови для залучення інвестицій, продажу активів, сприяє довірі бізнесу до влади. Реформа дозволяє забезпечити прозорість при управлінні майном», — підкреслив Олексій Мовчан.

На семінарі також обозначено, що малі підприємства продаються в стандартному порядку через інтернет-аукціон Prozorro.Продажі. Це дозволить суттєво стимулювати малу приватизацію, мінімізуючи водночас корупційні ризики на місцевому рівні.

Тепер головне завдання суспільства – прослідкувати належне виконання закону на центральному та місцевому рівнях. За умови належної імплементації та прозорої приватизації це дозволить залучити реальних інвесторів до країни, відродити промислове виробництво, суттєво наповнити державний та місцеві бюджети і зробити реальну історію успіху для країни.