На Херсонщині почнуть перевіряти магазини та кафе «зненацька»

6 лет назад 0

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє, що, згідно з виконанням річного плану на 2018 рік, розпочато планові перевірки потужностей громадського харчування та роздрібної торгівлі, йдеться на сайті «Гривна».

Зокрема, Генічеське райуправління на сайті служби повідомляє про початок такої роботи в районі.

З 4 квітня в Україні почала працювати нова система контролю якості і безпеки харчових продуктів. Як нагадують фахівці, підприємці мають бути готовими до приходу представника органу контролю без анонсу. Хоча раніше керівництво підприємств доводилося попереджувати про візит інспекторів за 10 днів. Цього часу було достатньо, щоб замаскувати численні порушення.

Зараз перевірки здійснюватимуть згідно з уніфікованим актом. Цей документ має містити вичерпну кількість питань для перевірки і бути публічним, що мінімізує корупційні ризики.

Водночас бізнес, який грубо порушує законодавство, одразу потрапляє в категорію недобросовісних. А служба негайно після виявлення цього факту має публікувати на своєму сайті відповідну інформацію.

Для порушників передбачені жорсткі санкції. Наприклад, сума штрафу для юросіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. Суми штрафів фіксовані і визначені з урахуванням мінімальної зарплати, що знімає корупційні ризики і дозволяє уникнути можливості впливу інспектора на підприємця.

За новими нормами закону, якщо під час перевірки будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то головний держінспектор Держпродспоживслужби має право ухвалити рішення про тимчасове припинення роботи підприємства строком до 10 робочих днів.