На Херсонщині розпочався фестиваль поезії Ліни Костенко

4 года назад 0

5 лютого на Херсонщині стартував VI обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви».

Цей унікальний захід популяризує творчість поета світового масштабу, підтримує розвиток української культури та сприяє обміну виконавським досвідом серед митців та аматорів Херсонщини.

Фестиваль проводиться у два етапи. I-й, відбірковий, триватиме у районах, ОТГ та містах Херсонської області до 11 березня 2020 року і визначить, хто ж саме із талановитих і обдарованих шанувальників поезії Ліни Костенко отримає запрошення на ІІ, обласний етап.

До участі запрошуються талановиті земляки віком від 12 років, які власною творчістю вшановують славетну українську поетесу, а саме:

— читці-декламатори, що майстерно виконують твори Ліни Костенко;
— вокалісти, що виконують пісні за мотивами її віршів або пісні Марусі Чурай, героїні одного з найвідоміших її творів;
— художники, які своїми ілюстраціями унаочнюють щирі рядки поетеси;
— аматори театрального мистецтва, які пропонують глядачу сценічне втілення поетичних творів та образів Ліни Костенко;
— автори власних поезій, написаних за мотивами творів Ліни Василівни та віршів-присвят, адресованих їй.

На 19 березня 2020 року – ювілейний день народження Ліни Василівни – заплановане проведення обласного етапу та Гала-концерту лауреатів і гостей фестивалю.

Журі у різних локаціях визначатиме по три лауреати у кожній номінації за критеріями: рівень майстерності, власна творча неповторність і новизна художніх рішень. Тож саме вони і виступлять під час підсумкового Гала-концерту, яким завершується святкове дійство.

Локацією фінальних змагань авторської номінації незмінно виступає обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. На неї ж покладається завдання відбору та упорядкування кращих поезій та ілюстрацій у збірник вибраного, що видається раз на два-три роки, і має таку ж назву – «Пелюстки для Ліни».

У фойє закладу, в якому відбуватиметься гала-концерт, бібліотека імені Дніпрової Чайки разом із Херсонською художньою школою організує вернісаж малюнків-ілюстрацій до творів Ліни Костенко, які зможе переглянути кожен бажаючий. Також усі учасники Фестивалю, що не потрапили в число лауреатів, отримають можливість порадувати глядачів своєю виконавською майстерністю, скориставшись опцією «відкритого мікрофону», біля якого кожен може вільно прочитати улюблене з творчого доробку Ліни Костенко, власні вірші чи виконати пісню з фестивальної програми. До учасників фестивалю долучаються і його гості. Наприклад, у 2019 році поезію Ліни Костенко «Крила» разом з учасницями фестивалю читав народний артист України Євген Нищук. Два роки поспіль програму фестивальних Гала-концертів прикрашали виступи народних артисток України сестер Лесі і Галі Тельнюк.

Детальніше про Фестиваль та про умови участі в ньому можна дізнатись на сайті Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.