На Херсонщині скоротилася кількість випадків захворювання на АЧС

6 лет назад 0

Сьогодні, 6 березня, провели засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії  (далі – ДНПК) при Херсонській обласній державній адміністрації. Обговорювали інформацію щодо епізоотичної ситуації з АЧС на території Херсонської області в 2017 році та заходи щодо профілактики на 2018 рік. На території Херсонської області обліковується 53 свиногосподарства громадського сектору, в яких утримується 79 тисяч 989 голів свиней. Динаміка спалахів АЧС у 2018 році за період січень – лютий значно скоротилася у порівнянні з минулим роком.

Зафіксовано 38 випадків захворювання африканською чумою свиней при тому, що в минулому році за такий період кількість випадків АЧС становила 47. Більшість випадків сталися з тваринами дикої фауни, захворювання вразило лише 13 голів домашніх свиней.

Профілактичні та протиепізоотичні заходи проводяться згідно плану протиепізоотичних заходів, постійно здійснюється контроль за клінічним станом свиней в господарствах усіх форм власності. Всього проведено 223 776 обстежень господарств усіх форм власності, в них проведено 1 365 573 клінічних оглядів свиней.

Зважаючи на те, що захворювання на АЧС більшою мірою вражає саме представників дикої фауни, погоджено проводити їх відстріли, у тому числі депопуляцію диких кабанів разом за участі спеціалістів територіальних органів Держпродспоживслужби, які проводитимуть відбір зразків біоматеріалу для лабораторного дослідження на АЧС.

З метою недопущення занесення та поширення збудника АЧС, в районах та містах області заборонено обіг та переміщення живих свиней, сировини та продукції свинарства з неблагополучної щодо АЧС територій. 

Заборонено торгівлю на ринках живими свинями, м’ясом з них й іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів. 

Вживаються невідкладні заходи щодо припинення діяльності несанкціонованих місць торгівлі продуктами тваринного походження де не організовано роботу лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи.

Херсонська ОДА