На Херсонщині створять Регіонально ландшафтний парк «Гілея»

6 лет назад 0

26 січня голова Херсонської обласної адміністрації Андрій Гордєєв взяв участь у засіданні робочої групи з розгляду питань, пов’язаних зі створенням регіонального ландшафтного парку «Гілея». Під час зустрічі було обгрунтовано доцільність створення РЛП «Гілея». «Спільно з Херсонською обласною радою ми працюємо над тим, щоб зберегти наші ліси. На Херсонщині вони не ресурсні, а виконують захисну функцію: створюють бар’єр і затримують рух пісків. Тому питання охорони лісів для всіх нас стоїть на першому місці», – зазначив очільник області Андрій Гордєєв.

Регіональний ландшафтний парк «Гілея» планується створити на нижньодніпровських аренах: Козачелагерській, Олешківській, Чалбаській, Збур’ївській, Івано-Рибальчанській та Кінбурській косі. Його загальна площа становитиме 88 249,44 га. Основу парку будуть складати п’ять відокремлених ділянок: Західна (в основі Кінбурської коси та на Іванівській арені), Збур’ївська ( на Збур’ївській арені), Чалбаська (на Чалбаській арені) та Корсунська (на Козачелагерній арені).

На цій території збереглися типові та рідкісні рослинні ценози з раритетними та реліктовими видами рослин, грибів, лишайників і тварин, що включені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку, Світової Червоної книги МСОП та Червоного списку Херсонської області.

Фауністичний комплекс запроектованого РЛП «Гілея» характеризуються високим рівнем біологічної розмаїтості та має важливе державне й міжнародне природоохоронне значення.

Створення на Нижньодніпровських пісках РЛП «Гілея» дозволить:

  • Взятии під охорону штучні та природні ліси на території Нижньодніпровських арен;
  • Залучати додаткові кошти з обласного бюджету для проведення сумісних з лісомисливськими господарствами пожежозахисних та природоохоронних заходів на території РЛП «Гілея»;
  • Створити понад 100 робочих місць, зокрема для працівників лісогосподарської галузі, яка другий рік поспіль не фінансується з державного бюджету;
  • Сприяти відновленню природного стану дюнних екосистем;
  • Стабілізувати чисельність популяції тваринного світу, особливо чисельність мисливських тварин.

Землі, на яких буде створений регіональний ландшафтний парк «Гілея», відносяться до Голопристанського (40425,7 га) та Олешківського (45550,56 га) районів та Новокаховської міської ради (2273,18 га) Херсонської області. Регіональний ландшафтний парк запроектовано лише на землях державної власності – землях лісового фонду.

До новоствореного парку не будуть включені землі сільськогосподарського призначення, землі запасу, землі в межах населених пунктів та приватні ділянки.

Херсонська ОДА