На Херсонщині відкрили єдиний на півдні реабілітаційний центр для воїнів АТО

6 лет назад 0

У житті громади Херсонщини відбулась надзвичайно важлива і довгоочікувана подія – урочиста церемонія відкриття першої черги центру високоспеціалізованої медичної реабілітації на базі КЗ «Обласна лікарня відновного лікування» обласної ради, повідомляє прес-служба ОДА. На заході були присутні керівництво області, медичні працівники, лікарі закладу та інших лікувальних установ Херсонщини, бійці АТО.

Враховуючи бойові дії на Сході України, з кожним роком збільшується кількість учасників бойових дій, яким потрібна професіональна медична, фізична та психологічна реабілітація.Воїни АТО матимуть можливість пройти всі етапи лікування, включаючи реабілітацію в одному закладі, не виїжджаючи за межі області. Це стосуватиметься і членів їх сімей, хворих після інсультів, травм опорно-рухового апарату тощо.

Закуплене медичне обладнання, на загальну суму 5850,0 тис. грн – високопрофесійне, якісне, американського та європейського виробництва. Наявність такого обладнання в Україні дуже обмежена, здебільшого воно розташовано в приватних клініках.

Розпочали урочистості традиційно перерізавши символічну стрічку на вході. П сля цього гості відвідали відремонтоване приміщення центру та ознайомились із його роботою. Зокрема оглянуликабінет магніто-електротерапії, ударно-хвильової терапії, зал кінезіотерапії та кабінет лазеротерапії й тракційної терапії.

Звертаючись до присутніх голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв наголосив, що майже за год вдалося зробити неможливе – в напівзруйнованому приміщенні створити справжній осередок надання комплексної фізичної та моральної реабілітації, допомоги та підтримки воїнам АТО.

«Херсонщина – південний форпост України, де дуже багато людей які віддають своє життя та здоров’я для захисту України і вони повинні мати відповідні можливості для реабілітації. І сьогодні ми бачимо конкретні результати. В області більше 4000 бійців, які після війни потребують професійної уваги. Але цей центр так само стосується кожного херсонця, це й правоохоронці, працівники служби безпеки, поліції тощо — всі хто мають фізичні навантаження. Це тільки перша черга. На останній сесії обласної ради було виділено кошти на харчування для військових, щоб вони мали змогу повноцінно санаторно перебувати та лікуватися», — підкреслив Андрій Гордєєв.

Зазначимо, що загальна вартість проекту становить 30млн грн. Джерелами фінансування виступають Державний фонд регіонального розвитку (27000,00 тис грн) та місцевий бюджет – Херсонська обласна рада (3000,00 тис грн).

За словами головного лікаря Вікторії Вагнєр лікувально-профілактичний заклад складається зі стаціонару на 70 ліжок, який надає стаціонарну медичну допомогу (хірургічну, терапевтичну, травматологічну, неврологічну, отоларингологічну, гінекологічну), поліклінічно-діагностичного відділення на 240 відвідувань на добу по 17 лікарським спеціальностям та денного стаціонару на 48 ліжок.