На Херсонщині відкрито автоматизовану навчальну ферму

7 лет назад 0

Родина Зіновських проживає у селі Олексіївка, Голопристанського району. Це молода і прогресивна сім’я, що розуміє необхідність навчання, розвитку та інвестування. Саме тому їм вдалося здобути перемогу одразу у декількох проектах і отримати співфінансування у спільному проекті USAID за підтримки компанії “Danone” у партнерстві з МБФ “Добробут громад”, ДОГО “Сільськогосподарська консультаційна служба”, ОСОК “Господар”, Фонду та Уряду Канади і за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, яке є також бенефіціаром цього проекту.

Участь у даному проекті можуть брати лише сімейні ферми, що входять до кооперативів. Ферма Зіновських входить до місцевого кооперативу “Могучий” і це вже четверта ферма даного об’єднання, що співпрацює з “Данон”, проте вона унікальна у своєму роді.

Ця інноваційна автоматизована ферма щоденно постачатиме близько 300 л високоякісного молока для херсонського заводу “Данон Дніпро”. Ферма обладнана молокопроводом з автоматичним миттям, механічною системою видалення гною та професійною лабораторією з контролю якості сировини. У приміщенні створені оптимальні умови для утримання тварин: освітлення, мікроклімат, автоматичні поїлки, кормові столи і охолоджувач.

“Наші діди тримали худобу, як і наші батьки, тож і ми з чоловіком вирішили, що треба утримувати корівок. Спочатку у нас їх було три”, — ділиться молода господиня Наталія Зіновська.

Поміж іншого, жінка працює управляючою однієї місцевої компанії, а її чоловік — автомеханіком. Каже, завдяки автоматизації на те, щоб впоратися із фермою вистачає години зранку і години звечора.

Тож, молоді фермери вирішили ділитися знаннями та навчатися разом із іншими фермерами свого району і організували на базі господарства тренінговий клас.

“Ми готові поділилися досвідом з сусідами, членами нашого кооперативу та з іншими фермерами, які бажають розвивати власний бізнес, але поки не зважилися на це”, — каже Наталія.

Також у планах родини Зіновських — займатися “зеленим туризмом” і, побувавши там, можна сміливо стверджувати: їм є що показати, є чим поділитись. Хочеться вірити, що саме завдяки таким ініціативним фермерам у нашому краї покращаться і інвестиційне поле, і економічне становище, і здоров’я населення.