На Херсонщині впроваджують “Угоду мерів”

6 лет назад 0

На Херсонщині пройшов семінар щодо практичних аспектів реалізації проектів в сфері термомодернізації будівель і теплопостачання бюджетних установ в рамках програми ЄС «Угода мерів — Демонстраційні проекти» (CoM-DeP), разом з Голопристанською міською радою.

Захід присвячений демонстраційному проекту «Впровадження економічно доцільної моделі сталого енергетичного розвитку теплопостачання, на прикладі теплового району міста Гола Пристань», що фінансується Європейським Союзом, в рамках ініціативи EU4Energy і Програми «Угода мерів — Демонпроекти». Проект включає глибоку термореновацію школи №1 і заходи по енергоефективності в дитячому садку № 1 «Олімпієць», а також реконструкцію тепломереж і комунальної котельні, з заміщенням природного газу біопаливом. Бюджет проекту — 881.863 євро, з яких 700.000 євро Європейський Союз надає у вигляді безповоротного гранту.

Відразу після офіційної частини, про Програму CoM-DeP, її завдання у впроваджуваних проектах, розповів учасникам семінару ключовий експерт команди підтримки Програми Максим Верещак, а з результатами її впровадження ознайомив присутніх мер Голої Пристані Олександр Бабич.

«Ще раз я хочу подякувати нашим європейським колегам, нашій команді підтримки. Звісно це унікальний проект сьогодні ми реалізуємо в місті Гола Пристань. А унікальність цього проекта полягає в тому що ми не спочатку ставимо більш потужні обладнання, щоб забезпечити відповідний тепловий режим в наших будівлях, а робимо це комплексно. Провели енерго-аудит і прорахували скільки потрібно буде теплової енергії і після того почали паралельно тепломодернізацію будівель і модернізацію наших котелень.

Звісно, цей досвід нам дає можливість впроваджувати економічно ефективні для нас заходи з модернізації наших шкіл і садочків. На сьогоднішній день ми знаємо помилки, яких припустилися в ході реалізації цих наших проектів, завдяки співпраці з нашими європейськими колегами, і в подальшому будемо всіх навчати й самі більше цих помилок не будемо робити», — ділиться міський голова Голої Пристані Олександр Бабич.

«Якщо в минулому навчальному році ми ходили в звичайний навчальний заклад який нічим не відрізняється, то зараз настав час модернізації. По-перше нам замінили вікна, старі дерев’яні на нові металопластикові і в класних кімнатах стало затишніше. Більше не потрапляє холодне повітря. Нам дуже тепло. По-друге нам зробили утеплення горища і стін — це дуже відчувається. Справді, школа стала теплішою. Така школа нам подобається більше!», — ділиться учениця учениця 9 класу Голопристанської ЗОШ№1 Єлизавета Гавриленко.

«Мій старший син дев’ять років тут вчився, тому є з чим порівняти. Було 10-12 градусів у класах, це був жах. Зараз 22 градуси», — розповідає голова батьківського комітету 9 класу Голопристанської ЗОШ№1 Олена Мякота.

Завдяки впровадженню проекту CoM-DeP у котельні навчального закладу встановлені два сучасних твердопаливних котла.

«Розпочали ми опалювальний сезон на газових котлах, які залишаються як резервні. Потім закінчили монтаж, підключили твердопаливні котли, зробили пусконалагоджувальні роботи. Перейшли потступово на тверде паливо. І в тестовому режимі ми пройшли опалювальний період, навчалися, дивилися, разом з підрядною організацією, зі спеціалістами. Котли непогані, з системою самоочистки. Тут є система так званого «рухомого дна», є підйомник — паливо йде до бункера, з бункера подається до шнеку, де проходить процес спалювання палива. Підрядник дає гарантію 15 років», — розповідає керівник комунального підприємства Сергій Фісай.

Відвідали й дитсадок «Олімпієць», в якому найближчим часом будуть проведені роботи по заміні 18 вхідних дверей на енергозберігаючі та реконструкція системи теплопостачання.

«Відремонтовано і утеплено покрівлю. Встановлені сонячні колектори, десять на одному корпусі і десять на другому. Замінено 136 вікон, 5 дверей і в кожній із груп, в ігровій і спальній кімнатах, встановлені рекуператор повітря ( ред. — рекуператор — пристрій який забезпечує повний обмін повітря, не погіршуючи теплових параметрів в приміщенні, при мінімальних затратах електроенергії). Що нам це дало? Проблеми, які у нас існували, якщо протікає дах — то, зрозуміло, підвищена вологість, ми мали при нормі до 55% вологості всі 70%. Дуже хворіли діти. Завдяки відремонтованому даху і рекуператорам повітря, ми позбулися цвілі і на сьогоднішній день підвищили відсоток відвідування дітей, тому що в садочку затишно і сухо. Що ще головне, позбулися ми таких захворювань як бронхіт і пневмонія, їх значно менше. Температура повітря у нас в садочку 21-23 градуси. У нас дуже тепло”, — розповідає директор дитсадка “Олімпієць” Наталя Попова.

Довідка:

Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року та/або на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Програма «Демонстраційні проекти — Угода мерів» (CoM-DeP) – фінансовий інструмент Європейської комісії для допомоги містам України (а також Білорусі, Вірменії, Грузії і Молдови) із населенням до 200 тис. мешканців, які підписали Угоду мерів та розробили власні Плани дій для сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР). У рамках цієї Програми підтримано 19 інноваційних проектів (з них 11 – в Україні), що спрямовані на підвищення ефективності використання енергоресурсів, збільшення частки відновних джерел енергії, а також покращення муніципальної інфраструктури та зниження видатків на енергоносії. Для надання кваліфікованої процедурної, комунікаційної та мережевої допомоги містам в процесі впровадження ними проектів діє спеціальна Команда підтримки Програми CoM-DeP.

Реалізація проекту дозволить щорічно заощаджувати 821 МВт-год енергії, знизити щорічні викиди СО2 у тепловому районі на 366 тони та щороку виробляти більше 825 МВт-год енергії з відновних джерел. Окрім прямих економічних вигод, втілення запланованих заходів значно покращить умови перебування персоналу та навчання дітей у вказаних закладах, а також продовжить можливий термін муніципальної інфраструктури на десятки років.

Автор: Анна Борсук