На Херсонщині знайшли унікальне поховання людини і качок

6 лет назад 0

Археологічні розкопки проходили на Арабатській Стрілці біля села Щасливцеве.

Кургани біля села почали вивчати у 2018-му. Всі знайдені поховання належать кочівникам, датовані 15-17 ст. до н. е. Раніше цей регіон славився пасовищами, кочові племена освоїли його ще п'ять тисяч років тому. З 16 поховань найбільш цикавим виявилася могила чоловіка, якого поховали разом з качками, повідомляє Вокруг света.

«В одному з поховань знайшли покійника в оточенні качок! Вони лежали у нього на грудях, животі, між колінами. Таке ми бачимо вперше серед носіїв ямної культури », — розповів скіфолог Юрій Болтрик.

Колеги археолога в Києві теж з подібним не стикалися. Чому в могилу поклали водоплавних птахів — невідомо. Вчені припускають, що їх могли використовувати, як символічних перевізників померлого в потойбічний світ.

Носії так званої «ямної» культури одні з перших почали зводити кургани, своїх небіжчиків вони укладали в позу ембріона: на спину з підігнутими колінами. У могили клали предмети побуту. Самі кургани прикрашали раковинами. Археологи знайшли глечики і мініатюрні горщики серед кісток.

Читайте також: Херсонці здобули перемогу на змаганнях зі спортивного орієнтування.