Нацпарки Херсонщини страждають від браконьєрів

6 лет назад 0

Національний природний парк «Нижньодніпровський» розташований на території від Каховської ГЕС до адміністративної границі Херсонської області, охоплюючи території Бериславського, Білозерського, Голопристанського та Олешківського районів, міст Херсона та Нової Каховки. Значних клопотів парку завдають браконьєри, які гонячись за наживою винищують водні ресурси заповідника.

«Ситуація з виявленням браконьєрських знарядь ловлі є постійною. В ході рейду постійно виявляємо раколовки та сітки для ловлі риби, але питання постає в розмірі. Бувають сітки від 100 метрів до 2 кілометрів, так само і раколовки, вони можуть бути в одному місці від 5 до 20 штук. Бувало таке, що тільки виймуть 40 раколовок, повернуться, а в тому місці вже знову стоять знаряддя ловлі»,- говорить провідний юрисконсульт НПП «Нижньодніпровський» Антон Шевченко

Також в адміністрації парку заявляють, що робота ведеться постійно, проводяться регулярні рейди. Існує проблема в матеріально-технічному забезпечені. За словами Антона Шевченко, "Нижньодніпровський" просто не може працювати на повну потужність, оскільки недостатньо техніки та пального. Існують випадки, що браконьєрами навмисно псується майно нацпарку. Доходить навіть до того, що в мотори засипається пісок, аби вивести човен з ладу.

Браконьєрам, яких «спіймали на гарячому» грозить адміністративний штраф, але він є невеликим (340-510 грн). Більшою є компенсація завданою ними шкоди. Також у правопорушника конфіскуються всі знаряддя ловлі.

«Нещодавно, 2 місяці тому, інспектори нашої служби вийняли з води раколовку. Раків там було небагато, але були бички. Ми спіймали правопорушника на гарячому і за жменю бичків йому було нараховано штраф на суму-12 тис грн. Така велика сума була нарахована тому, що бички рахуються поштучно»,- додає Шевченко.

Автор: Антон Костюк