Не спалювати, а компостувати: херсонцям нагадали про опале листя та штрафи

5 лет назад 0

Заступник начальника Державної екологічної інспекції у Херсонській області Юрій Цапук взяв участь в обговоренні питання щодо спалювання опалого листя.

Він наголосив, що чинним природоохоронним законодавством заборонено спалювання опалого листя та залишків рослинності. Також звернув увагу жителів області, що за випалювання рослинності або її залишків та опалого листя у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах передбачена адміністративна відповідальність, яка закріплена у статті 77-1 (самовільне випалювання рослинності або її залишків)  і тягне за  собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 170 до 340 грн, а на посадових осіб у розмірі від 850 до 1190 грн, повідомили в ОДА.

Внаслідок випалювання рослинності та спалення сміття, пил, оксиди азоту, важкі метали, канцерогени і чадний газ, які входять до складу диму, забруднюють повітря та шкодять здоров’ю людини. 

Вогонь не лише знищує рослини, руйнує кладки та гнізда птахів, від пожеж також гинуть дрібні тварини: їжаки, гризуни, зайці, земноводні тощо.

У Мінекології радять компостувати рослинні рештки та удобрювати компостом ґрунт. 

«Для виготовлення цього добрива не треба особливих знань або зусиль. Заготуйте спеціальний резервуар, чи просто викопайте яму, помірно зволожуйте рослинні рештки та забезпечте доступ повітря до компосту», – рекомендують у  Міністерство екології.