Не варто відмовлятися від щеплення проти кору, — МОЗ України

6 лет назад 0

Протягом поточного року в Україні значно зросла захворюваність на кір серед дітей. Влітку щомісяця реєструвалося близько 400 випадків, зараз темпи росту захворюваності уповільнилися – 200 випадків за місяць по Україні. Єдиним рішенням проблеми епідемії кору є вакцинація.

Для контролю за епідемічною ситуацією з кору по областях МОЗ України 8 листопада провело селекторну нараду для спеціалістів, що відповідають за вакцинацію. Херсонщину представляли головні позаштатні фахівці Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Карчевич, Наталія Єрємєєва, Людмила Климюк та в. о. директора обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Хондусь.

Під час селекторної наради заступник начальника Управління громадского здоров’я МОЗ України Сергій Платов повідомив основні дані по країні:

«За 8 тижнів проведення заходів посиленої імунізації із запланованих на вакцинацію 757 тис. осіб щеплено лише 271 тисяча (35,8%). Найбільшого відсотку охоплення вакцинацією досягли Луганська, Херсонська, Сумська, Полтавська області та м. Київ. По Херсонській області провакциновано 57%».

Найменше захищених від кору дітей – в Івано-Франківскій, Рівненській, Закарпатській, Миколаївській областях. Вакцини як в нашій області, так і в Україні достатньо: залишок по Україні складає 689 тис. доз, по Херсонській області – 30 тис. доз.

Для щеплення від кору використовується перевірена роками, якісна і безпечна вакцина «Пріорикс». А тому медиків дивує величезна кількість відмов від щеплення – на 02.11.2017 року зафіксовано 58 тис. відмов по Україні(на Херсонщині вакцинуватися відмовляється 10%).

Усі діти, які своєчасно не отримали щеплення у попередні роки, включені до обсягів щеплень на 2017 рік. Кір страшний своїми ускладненнями — менінгітом та менінгоенцефалітом. Для повного захисту потрібно всього 2 дози вакцини.

Прес-центр «Медицина» Херсонського обласного центру громадського здоров’я