Носіння георгіївської стрічки тепер загрожує штрафом

7 лет назад 0

Публічне використання, демонстрація, носіння, а також поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Такі доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення були прийняті на засіданні Верховної Ради, передає «Закон і Бізнес».

Оскільки гвардійська стрічка активно використовувалась в радянський час, то її законне використання не може бути караним. Перелік випадків, коли георгіївська (гвардійська) стрічка чи її зображення можуть правомірно використовуватись, співпадають із переліком виключень для використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, визначених законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Тому в примітці до статті визначено, що положення цієї статті не застосовуються у випадках, передбачених частиною третьою статті 4 Закону.

Законом запроваджується диференційована адміністративна відповідальність за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки. Пропагандою георгіївської стрічки є публічне використання, демонстрація, носіння, а також поширення самої стрічки чи її зображення.
Встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення.
Це включає показ георгіївської (гвардійської) стрічки під час масових заходів (мирних зібрань), зображення на плакатах, наліпках, листівках,