Нова українська школа – у дії!

5 лет назад 0

Ні оцінкам, дошкам пошани та обов’язковим домашнім завданням. Натомість ігри, свобода вибору та колективна співпраця. Вже два роки навчальні заклади України працюють за масштабною реформою середньої освіти – НУШ. Аби побачити навчальну програму в дії – наша знімальна група відправилась в одну з херсонських шкіл.

Білий верх, чорний низ, розкладене шкільне приладдя та допитливі очі. На перший погляд, навчальний процес не змінився. Однак зі шкільним дзвінком учні молодших класів стрімкіш утворюють коло та розпочинають урок з руханки.

В їх зошитах завдання на похід по крамницях, збереження довкілля та асоціативне мислення. Їм усього 8-років, а вони вже легко оперують поняттями «десятки, сотні» та знають, хто заснував Херсон. Ці дівчата і хлопці не бояться помилятися, тож гучно висловлюють свої відповіді.

Навчання через діяльність – головний принцип НУШ. Замість сидіння за партами – школярі частіше працюватимуть в команді.

Для цього навчальні заклади відмовились від звичних парт у три ряди. Відтепер лише яскраві одинарні столи, які з легкістю можна переставляти просто посеред уроку. Крім того, усі навчальні меблі не містять гострих кутів та можуть індивідуально регулюватися за висотою під зріст учня.

Набори конструктів ЛЕГО – це не перерва на ігри, а відтепер улюблене шкільне приладдя Уроки математики, української мови чи Я досліджую світ не проходять без завданнями з ними.

Мозковий штурм, експерименти, навчальні ігри, моделювання життєвих ситуацій і використання мультимедійних засобів. А ще своя зона відпочинку для релаксу та індивідуальні бокси з іграшками. Педагоги наголошують, нове завдання школи – не забрати в учнів дитинство.

Херсонський навчально-виховний комплекс №15 за програмою нової української школи працює вже 2 роки. Педагоги не приховують, перезавантажитися до нових умов було складно. Проте тепер не жалкують. Адже перші результати освітньої реформи вже бачать.