ОСББ в Херсоні: складності та радощі створення

6 лет назад 0

ОСББ — Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків . Що ж воно з себе представляє? Чим відрізняється від ЖКГ? На ці та інші питання відповіла голова ОСББ «Родина» Людмила Щербина.

— Яким є алгоритм створення ОСББ у Херсоні?

— Наше місто налічує більш ніж 700 ОСББ. Вони почали створюватися з 1999 року, але в цей період було створено досить мало об ' єднань . У 2007-2008 роки вже почали більш масово формуватися на території Херсона, але все-таки «бум» перепадає на 2015-2018 роки, досить велика кількість ОСББ була створена. Оскільки ЖЕКи не виконували жодних ремонтних робіт, всі будинки перебували в жахливому стані. Мешканці зрозуміли, що щось слід робити, так і почали створювати ОСББ і приводити свої будинки до ладу власними силами.

— Чи перешкоджали ЖЕКи створенню ОСББ?

— Звісно ЖЕКи проти, оскільки вони втрачають ці будинки і разом з ними свою роботу.

— Як саме ЖЕКи перешкоджали вам?

— Вони не віддавали документи, ніяких поверхових планів, віддали лише акт приймання-передачі і все, роби з цим вже що хочеш потім. Тому головам будинків доводилось вже робити все власноруч.

— Чи всі мешканці були за створення ОСББ, чи були й ті які висловились проти?

Спочатку було складно, оскільки мешканці не розуміли що з себе представляє дана система. Не завжди збиралась потрібна кількість згодних. Ті, які були незгодні, дожили до того моменту, коли управляючі компанії, створені на базі ЖЕКів поставили їм тарифи значно вищі, аніж в тих, хто вже створив ОСББ. Тепер вже мешканці зрозуміли, що від ЖЕКів немає чого чекати й досить інтенсивно почали виходити з-під їх контролю, особливо останні три роки.

— Як мешканці можуть контролювати витрати ОСББ?

— Коли створюється ОСББ є правління, що надає голові повноваження. Голова може виконувати лише ті роботи, які правління йому доручає. Керівник бачить що слід зробити і за наявності коштів виконуються ці роботи. Ревізійна комісія вибирається з мешканців квартир цього будинку. Ревізійна комісія кожного року перевіряє бухгалтерські документи та складає відповідний акт, що показує які кошти використано і куди їх витрачено. ОСББ не може щось десь придбати на ринку, а лише в тієї особи, яка дає податкову звітність. Той, хто продав, а звітує в податкову та ОСББ у свою чергу також звітує, таким чином йде перехресна перевірка. Тому кошти використовуються згідно усіх правил і вони йдуть за призначенням.

З цього можна зробити висновки, що ОСББ більш ефективніше працює, аніж ЖЕК, оскільки мешканці бачать не лише проблеми власного будинку, а й методи їх вирішення, а також можуть контролювати витрати на усіх етапах. Навіть такі елементарні, як утеплення фасаду, вивіз сміття. До більш складних, як то плата комунальних послугх, що за наявності ОСББ значно нижча. Можливо прослідкувати на що йдуть спільні фінанси, тому дана система являється більш прозорою у відношенні до жителів будинку. Проблема постає лише в необізнаності та страху людей до чогось нового, оскільки жителі бояться, що при розриві контракту з ЖЕКом держава зніме з себе відповідальність за їх будинок. Але це далеко не так, адже ОСББ складається з самих мешканців будинку, яким не байдуже в яких умовах вони проживають.

Бесіду провів Антон Костюк