«Паперові» угоди коштували херсонському бізнесмену 8,6 млн. гривень

7 лет назад 0

Саме таку суму належить сплатити херсонському бізнесмену до бюджету за рішенням Херсонського окружного адміністративного суду. Про це повідомляє прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області.

Суд підтримав позицію податкових юристів про безтоварність господарських операцій платника податків та визнав податкові повідомлення-рішення про збільшення грошових зобов’язань із ПДВ та податку на прибуток на 8,6 млн. грн. законними та обґрунтованими.

А виглядало все так. Спритний підприємець знайшов собі віртуальних “друзів — бізнесменів” та уклав з ними угоди на поставку товарів. Фактично товари не постачалися, реквізити “колег” допомагали здійсненню транзитного руху коштів. Податкові та первинні бухгалтерські документи, підтверджуючі здійснення господарських операцій з вищевказаними контрагентами, відбувалися лише на папері. Отже, при формуванні звіту платник безпідставно значно завищив суми витрат та податкового кредиту.

Крім того, директора однієї із фіктивних фірм — постачальника засуджено за пособництво у здійсненні фіктивного підприємництва. Тому всі видаткові та податкові накладні за його підписом не мали юридичної сили. Про це стало відомо податківцям під час проведення документальної перевірки.

Такі порушення податкового законодавства коштували нашому герою разом із фінансовими санкціями та донарахованими до сплати податками загалом на 8,6 млн. гривень.

Отже, всі зусилля платника по адміністративному оскарженню цього рішення були марними. Суд повністю погодився із доводами фіскалів – апелянтів щодо відсутності фактів придбання товарів, послуг та підтвердив суму нарахованого грошового зобов'язання, а позовні вимоги суб’єкта господарювання визнав необґрунтованими.