Права дітей та їх захист: у Херсоні відбувся міжрегіональний круглий стіл

3 года назад 0

“Права дитини. Актуальні безпекові виклики 2021”. У Херсоні під такою назвою пройшов Міжрегіональний круглий стіл від проєкту “Шерифи для нових громад”, Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” та громадської організації “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір”.

Учасники заходу говорили про права дітей та їх захист в умовах пандемії, розповіли у програмі "Тема дня" Українського радіо. Херсон виконавча директорка Херсонського відділення Асоціації міст України в Херсонській області Лариса Оленковська та модераторка заходу, керівниця проєкту “Шерифи для нових громад”, директорка ІРЦ “Правовий простір” Наталя Бімбірайте.

"Оскільки ми правозахисники, то тема захисту прав дітей нам небайдужа. Ми хотіли дізнатися які впливи на безпеку дітей маємо через пандемію і де є прогалини, що з цим робити? Момент такий, діти закінчують навчання, ідуть на літні канікули, таборів майже немає. Як вони будуть проводити час? Наш проєкт безпековий, ми з ним досліджуємо як впливають реформи в Україні на відчуття безпеки, на захищеність дітей саме у віддалених селах, громадах. Це реформи і децентралізації і реформи поліції в першу чергу", — розповіла Наталя Бімбірайте.

Проєкт “Шерифи для нових громад”, за словами Наталі, працює в 6 областях України: Херсонській, Миколаївській, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Хмельницькій.

"Тому круглий стіл Міжрегіональний. Ми зібрали співробітників усіх ланок, які дотичні до захисту прав дітей, до забезпечення їх безпеки. Було 14 спікерів, ми ледь встигли всіх вислухати, але зрозуміли, що такі заходи потрібні. Обирали області південні, східні – прикордонні, бо тут найбільше проблематики", — каже Наталя Бімбірайте.

Одна із основних проблем на думку організаторів — це недостатня увага батьків до своїх дітей, навіть у благополучних сім'ях, тому наступного разу до розмови запропонують долучитися і батьківським комітетам.

Координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого представника Верховної Ради з прав людини в Херсонській області Оксана Тропіна у програмі "Сьогодні. Головне" розповіла про збільшення порушення прав дітей у 2020 році у порівнянні з 2019 роком.

"Минулого року ми працювали за трьома стратегічними напрямками: моніторинг прав дітей в умовах збройного конфлікту, в умовах альтернативної опіки і дотримання прав дітей в ювенальній юстиції. І звичайно минулий рік «подарував» нам Ковід, який ніхто не очікував і маємо по плану, але багато проблем в зв’язку з цим – адміністративно-територіальна реформа, які потягнули за собою багато таких питань, до яких ми не були готові. Майже в кожній громаді, а їх 49 на Херсонщині, є проблемні питання", — каже Оксана Тропіна.

Натомість виконавча директорка Херсонського відділення Асоціації міст України в Херсонській області Лариса Оленковська вважає, що адміністративно-територіальна реформа тут ні до чого.

"Можливо, важко перелаштуватися саме на роботу з дітьми. Таких фахівців дійсно в громадах не було. Ця функція роботи з дітьми покладалася на районні державні адміністрації. Однак це не означає, що там немає фахівців. Дати поштовх, трошки підготувати фахівців до роботи в цій галузі не так складно, як здається. В Херсоні дуже багато якісних, обізнаних фахівців, які цією темою займаються давно. А порушити права дитини зовсім нескладно. Не дайте їй нормально доїхати до місця навчання і це вже буде порушенням її прав. Можливо з’явилися виклики, на які не очікували: Інтернет, технічне забезпечення онлайн навчання. В цій сфері я погоджуюся, можуть порушуватися права дитини, але не загалом через адміністративно-територіальну реформу", — каже Лариса Оленковська.