Президент пропонує позбавляти громадянства власників двох паспортів

7 лет назад 0

Президент підготував законопроект, відповідно до якого добровільне набуття громадянства іншої держави є підставою для позбавлення їх громадянства України.

Відповідні зміни передбачаються законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо реалізації права змінити громадянство» (№6175), який глава держави вніс до парламенту як невідкладний. Про це повідомляє "ЗіБ".

Проект передбачає, що особа, яка добровільно набула громадянства іншої держави, буде вважатися такою, яка підпадає під дію вимоги про припинення українського громадянства. Зокрема, встановлено, що громадянин України, який добровільно набув громадянство іншої держави, вважається таким, що виявив намір змінити громадянство та надав згоду на
припинення громадянства України.

Також пропонується встановити, що особа, яка набула громадянство України і подала декларацію про відмову від іноземного громадянства, зобов'язується у місячний строк повернути паспорт іноземної держави до уповноважених органів цієї держави та письмово впродовж 10 днів повідомити про це уповноважений орган України. Чинне ж законодавство не зобов’язує інформувати українських чиновників про повернення паспорта.