Примусове годування малечі може розглядатися як домашнє насильство

6 лет назад 0

Вчинення злочину щодо подружжя, у тому числі колишнього, а також особи, з якою винний перебував у сімейних або близьких відносинах відтепер вважається обтяжуючою обставиною. Так само, як і протиправні дії у присутності малолітнього. Про це повідомляє "ЗіБ"

Відповідні доповнення до ч.1 ст. 67 Кримінального кодексу містить закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6.12.2017 №2227-VIII.

Цей закон вводить дві нові статті до КК, як-от ст.126-1 («Домашнє насильство») та ст.151-2 («Примушування до шлюбу»), а також нові кваліфікації таких злочинів як «Згвалтування» та «Сексуальне насильство».

Запроваджується і новий інститут обмежувальних заходів, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство. Такі обмеження можуть накладатися на осіб, яким призначено покарання без позбавлення волі або звільненим від кримінальної відповідальності чи покарання за злочин, пов’язаний із домашнім насильством.

Усі ці зміни у КК та КПК набудуть чинності через рік після опублікування цього акту. Єдиний виняток зроблений для ч.1 ст.67 КК.

Прикметно, що визначення домашнього насильства дозволяє кваліфікувати як злочин навіть примусове годування малечі кашею. Адже цей процес, вочевидь, супроводжується психологічним тиском, на який дитина нерідко реагує гучним плачем, тобто зазнає психологічних страждань.