Профільна комісія: безвідсотковий кредит від «Власного дому» та новий авіарейс з Херсона

4 года назад 0

25 лютого у Херсонській обласній раді відбулось засідання постійної комісії з питань архітектури, транспорту, будівництва та житлово-комунального господарства, тарифної політики та взаємодії з підприємствами енергетичної галузі.

Під час засідання члени комісії заслухали звіт про виконання у 2019 році регіональної програми індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім».

Як доповів керівник Херсонського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Олександр Пронін, у минулому році на реалізацію заходів Програми було спрямовано 29 млн грн (із 36,5 млн грн затверджених Програмою), з яких: 3,2 млн грн – державний бюджет; 9,5 млн грн – обласний бюджет; 10,1 млн грн – місцеві бюджети; 6,3 млн грн – власні кошти населення. Завдяки такому фінансуванню вдалося поліпшити житлово-комунальні умови 325 сімей (із 320 затверджених Програмою), а саме:

— 112 сімей придбали індивідуальне житло загальною площею 9 тис. кв. м;
— 112 сімей отримали пільгові кредити на будівництво, добудову та реконструкцію індивідуального житла загальною площею близько 14 тис. кв. м;
— 5 родин, скориставшись пільговим кредитом, газифікували свої оселі;
— 41 сім’я, отримавши кредит на розвиток власного сільського подвір’я, придбала 29 голів дійних корів та 27 одиниць сільгосптехніки (мотоблоки, культиватори);
— введено в експлуатацію 55-квартирний житловий будинок в м.Таврійськ загальною вартістю понад 19 млн грн.

Депутати в черговий раз відзначили важливість цієї Програми, тому без вагань підтримали її продовження та внесення змін, що стосуються звільнення від сплати відсотків за користування кредитом учасників АТО/ООС, внутрішньо переміщених осіб та багатодітних родин (до досягнення дитиною/дітьми повноліття).

Окрім цього, профільна комісія ознайомилась із результатами реалізації у 2019 році програми розвитку житлового будівництва та програми створення містобудівного кадастру. У той же час, присутні відправили на доопрацювання питання щодо внесення змін до регіональної програми будівництва (придбання) доступного житла у Херсонській області на 2018-2022 роки.

Не отримала схвального відгуку від депутатів і регіональна програма розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг міст та інших населених пунктів області на 2020-2022 роки. Питання також відправлено на доопрацювання.

Натомість одноголосно було підтримано звіт про виконання у 2019 році програми розвитку міжнародного аеропорту «Херсон». Відзначимо, на сьогодні херсонське летовище приймає 25 рейсів на тиждень. Фаворитами є турецький та київський напрямки, популярністю також користуються польські – Краків та Катовіце. Влітку відновляться польоти до Даламану. А вже з 28 березня відкривається новий авіарейс Херсон – Вена. За словами представника КП «Херсонські авіалінії», якщо така тенденція польотів збережеться, то в 2020 році пасажиропотік херсонського аеропорту перевищить позначку в 200 тисяч.

Зважаючи на це, депутати підтримали лист керівника «Херсонських авіаліній» Віталія Кучерука щодо співфінансування з обласного бюджету проєкту «Реконструкція периметрової огорожі в аеропорту «Херсон», що прийматиме участь у конкурсі для отримання коштів секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу та Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Проте, погодилися з необхідністю додаткового вивчення питання щодо надання дозволу та виділення коштів на придбання в лізинг аеродромного пожежного автомобіля.

Також народні обранці розглянули близько десятка звернень від жителів області, які стосувалися ремонту автомобільних доріг, відновлення вуличного освітлення тощо.

Загалом постійна комісія опрацювала 24 питання порядку денного.