Профілювання, кейс-менеджмент – сучасні підходи в роботі Херсонської обласної служби зайнятості

6 лет назад 0

З початку 2018 року в державній службі зайнятості впроваджено профілювання зареєстрованих безробітних, це система оцінки потенціалу працевлаштування та мотивації до праці, яка проводиться на підставі анкетування з урахуванням індивідуальних характеристик безробітного.

За словами директора Херсонського обласного центру зайнятості Євгенія Єрашова завдяки цій системі визначається оптимальний набір послуг служби зайнятості та шляхи сприяння працевлаштуванню для попередження ризиків довготривалого безробіття. Також одним з важливих нововведень є соціальний супровід клієнтів служби зайнятості, які є вразливими на ринку праці, за підходом кейс-менеджмент.

«Цей підхід передбачає оцінку ситуації та потреб безробітного, визначення цілей та планування заходів, допомоги у розв’язанні особистісних та сімейних проблем безробітної особи, що постають бар’єрами для її працевлаштування», — коментує Євгеній Єрашов.

Центрами зайнятості проведено картування послуг в кожному районному центрі нашої області, а саме: визначені установи, служби, організації, що надають послуги представникам вразливих на ринку праці груп населення. На сьогодні з ними підписані партнерські угоди про співпрацю. Служба зайнятості виступає координатором, який допомагає вирішити разом із соціальними партерами перешкоди до працевлаштування.

З початку року профілюванням охоплено більш 90% зареєстрованих безробітних, з них 15 осіб заключили договори про здійснення соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці, що здійснюється за підходом кейс-менеджмент.

Вдалим прикладом застосування даного підходу може бути історія Сергія Хільченко, учасника бойових дій, мешканця с. Раденськ, Олешківського району. В січні 2018 року чоловік звернувся до районного центру зайнятості з метою пошуку роботи. Сергій Анатолійович за професією – столяр, має досвід роботи тесляра та водія автотранспортних засобів. За результатами проведеного профілювання було визначено перелік заходів та послуг сприяння працевлаштуванню.

І вже у лютому чоловіку було запропоновано вакансію — водія автотранспортних засобів на ДП "Олешківське ЛМГ" до Раденського лісництва. З метою адаптування на робочому місці було проведено стажування. Після працевлаштування в березні 2018 року С. Хільченко взято під соціальний супровід.

Відділ організаційно-інформаційної роботи Херсонського обласного центру зайнятості