Реформування системи охорони здоров’я: перші досягнення Херсонщини та найближчі нововведення

5 лет назад 0

Найбільша проблема процесу реформування медичної галузі – це необізнаність: як безпосередніми учасниками самого процесу реформування (лікарями, керівниками місцевої влади), так і всього населення. Тому найбільша увага під час вчорашнього «круглого столу» було приділено саме нюансам процесу реформування системи охорони здоров’я. Про хід реалізації реформи на Херсонщині, досягнення за минулі два роки і заплановані зміни у майбутньому говорив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, а за сумісництвом і депутат обласної ради Віктор Короленко.

За його словами, головні напрямки системи охорони здоров’я, індикатори якості яких влада намагається досягти – це якість, доступність, направленість на пацієнта, своєчасність і безперервність отримання медичної допомоги. Для досягнення цих цілей було виокремлено три види медичної допомоги – первинна, вторинна та третина.

«Первинна – це зона відповідальності ОТГ. Це центри первинної медико-санітарної допомоги, які були розділені у 2017-2018 роках на центри ПМСД і центральні районні лікарні. Вторинна – це вся допомога, яка надається в стаціонарах, тобто спеціалізована медична допомога. І третина – вузькоспеціалізована висококваліфікована медична допомога. Це те, чого немає на первинному і вторинному рівні. Тому що ми не можемо будувати в кожній ОТГ, наприклад, центр з надання кардіологічної допомоги. У цьому немає сенсу. Мета держави створити всі умови для якісного лікування та надання медичної допомоги. Все робиться для того, щоб люди лікувалися в Україні, а не їхали за здоров’ям за кордон» , – роз’яснював учасникам заходу Віктор Короленко.

Відзначимо, на сьогодні в області створено:
— 29 закладів первинної ланки надання медичної допомоги (26 центрів первинної медико-санітарної допомоги та 3 ЛА ЗПСМ), в тому числі 348 ФАПів та 162 СЛА, із них 141 ЗПСМ.
— 30 закладів вторинної ланки надання медичної допомоги: 18 центральних районних лікарень, 5 міських лікарень, 2 міські поліклініки, 1 пологовий будинок, 1 лікарня ХОСПІС, 3 стоматологічні поліклініки.
— 22 заклади третинної ланки надання медичної допомоги: обласна клінічна лікарня, обласна дитяча клінічна лікарня, обласна психіатрична лікарня, ОТЦЕМД, обласна лікарня відновного лікування, 4 спеціалізовані лікарні, 5 диспансерів, 5 дитячих санаторії, обласний госпіталь ІВВ, центр профілактики та боротьби зі СНІДом, будинок дитини.
«Сьогодні значну увагу приділено підписанню декларацій з лікарями. Департамент за минулий рік провів титанічну роботу, але нам вдалося зробити так, щоб «первинка» Херсонщини повністю зайшла в реформу. Більш того, поріг підписання декларацій в Херсонській області один із найвищих по Україні – 70%», – поділився Віктор Короленко досягненнями Херсонщини в галузі охорони здоров’я.

Проте, досі більшість декларантів не знають про обов’язки та повноваження своїх сімейних лікарів. На цьому питанні головний лікар Херсонщини зупинився окремо. Так, сімейний лікар зобов’язаний надавати безоплатні послуги наступного характеру:
— консультувати з будь-яких проблем зі здоров’ям;
— проводити діагностики та лікування найбільш поширених хвороб;
— супроводжувати пацієнтів із хронічними захворюваннями, надавати допомогу у виконанні медичних призначень;
— направляти за показаннями до лікарів спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги;
— виписувати рецепти на ліки, зокрема, за програмою «Доступні ліки»;
— забезпечувати безкоштовне проходження аналізів та досліджень таких, як: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання ваги, зросту, окружності талії, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін;
— здійснювати виклики додому, оформлювати медичні довідки;
— і головне – кількість візитів до сімейного лікаря не обмежено.
Процес реформування системи охорони здоров’я в самому розпалі. Попереду іще чимало нововведень. Зокрема, найближчі у часі зміни чекають урядову програму «Доступні ліки». Вже з 1 квітня 2019 року аптечні заклади заключатимуть договори з НСЗУ. Національна служба здоров’я України перераховуватиме кошти кожній аптеці, яка знаходиться на території громади, відповідно до реєстру, який попередньо надав Департамент охорони здоров’я. Для переходу необхідно, аби лікар мав автоматизоване робоче місце (комп’ютер, медичну інформаційну систему) і цим же самим має бути забезпечена аптека (комп’ютер з відповідним кодом доступу, аби знати перелік хворих, які потребують ті чи інші лікарські засоби).

Окрім цього, з 1 липня 2019 року стартує програма «Безкоштовна діагностика» за направленням вашого сімейного лікаря. Завдяки їй діятиме безкоштовна діагностика за 54 напрямками: 12 видів лабораторних досліджень, 17 видів інструментальної діагностики та 25 ендоскопічних досліджень та інтервенцій. Зокрема, 4 види біопсії, 6 видів УЗД, 5 видів рентгену, мамографія, Ехо серця, гастроскопія, колоноскопія, спірографія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія, видалення новоутворень та інше. За все це сплачуватиме НСЗУ!

«З 1 січня 2020 року всі заклади охорони здоров’я, без виключення, які надають стаціонарну медичну допомогу, а це всі центральні районні лікарні, міські лікарні, всі обласні заклади охорони здоров’я переходять на фінансування з Національної служби охорони здоров’я. Аби перехід вдався безболісним, до цього часу необхідно створити комунальні неприбуткові підприємства і облаштувати автоматизовані робочі місця для кожного лікаря, який працює в стаціонарі. Звертаю увагу на те, що утримання медзакладів (оплата за комуналку, матеріально-технічне забезпечення, ремонтні роботи) лягає на плечі місцевих бюджетів», – відзначив Віктор Короленко та закликав готуватися до переходу вже сьогодні.

З метою покращення системи охорони здоров’я в області Херсонська обласна рада започаткувала дві обласні програми. Для поліпшення кадрової ситуації працює програма «Розвиток людського капіталу в Херсонській області» і розроблена програма «Місцевих стимулів для медичних працівників на 2019-2022 роки», адже заробітна плата, що зараз складає 16-18 тис. грн, теж може привабити сімейних лікарів, педіатрів і терапевтів працювати вдома, а не за кордоном.