Рятувальники ліквідують пожежі в екосистемах

6 лет назад 0

В останній березневий день, що видався досить теплим та сонячним, на території області вже виникло декілька випадків пожеж в екосистемах. Займання сухої трави та очерету трапились у Олешківському, Голопристанському районах та м.Херсоні. В усіх випадках на гасіння пожеж залучаються пожежно-рятувальні підрозділи, які ліквідувують ці займання. Про це повідомляє ГУ ДСНС у Херсонській області.

Слід зазначити, що це лише початок пожеж на відкритих територіях. Погодні умови дедалі більше сприятимуть розповсюдженню подібних займа нь на значно більших площах. А виникають пожежі в екосистемах виключно через людську діяльність: недотримання правил пожежної безпеки при упорядкуванні територій або ж навмисне випалювання сухої трави та очеретяних зарослів.

Сьогодні основний тягар з ліквідації пожеж в екосистемах лягає на обласну службу ДСНС. Пожежно-рятувальні підрозділи дислокуються у районних центрах, тож дальність виїзду до місця надзвичайних подій часто перевищує десятки кілометрів. Тому рятувальники наполегливо звертаються до населення, керівників районних, селищних та сільських рад з нагадуванням вчасно проводити відповідні профілактичні заходи у населених пунктах, біля свої будинків та дачних ділянок: здійснювати обкоси, прибирати рослинні залишки біля садиб, упорядковувати населені пункти від сміття та сухостоїв, не залишати без нагляду розпалене багаття та не допускати навмисного спалювання трави.

Служба порятунку 101 Херсонщини нагадує: за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 170 грн до 340 грн, на посадових осіб від 850 грн до 1190 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 680 грн, на посадових осіб від 1190 грн до 1700 грн. За спалювання відходів на території підприємств, установ, організацій законодавством передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на посадових осіб на суму від 850 грн до 1700 грн. Крім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн, або обмеження волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.