Рятувальники нагадують основні правила безпеки на тонкій кризі

7 лет назад 0

Аби уникнути неприємності та трагедій через вихід на тонку кригу, ГУ ДСНС нагадує основні правила безпечної поведінки.

Перш за все, слід бути уважними до прогнозів синоптиків. Навіть якщо, на ваш погляд, вони й дають похибку у кілька градусів, фактом є те, що крижаний укрив можна вважати міцним тільки за тривалої (протягом кількох днів) температури від –10 С.

По друге, вважати безпечним для витримування однієї особи можна лід 4-5 см завтовшки; 8 см. — для двох, 12-14 см. — для 5-7 осіб. Звісно, ви не встановите товщину льоду “на око”. Тож звертайте увагу на зовнішній його вигляд.

А для цього треба знати, що найбільш міцний і надійний крижаний укрив — прозорий, що має синюватий (чи зеленкуватий) відтінок. На ньому не повинно бути ані тріщин, ані пухирців, ані замерзлих кульок повітря. Крига, у яку вмерзли рослини та листя, теж буде ненадійною.

Вдвічі слабшим є лід молочного кольору. Він утворюється під час морозів з рясними опадами снігу, тому є пористим за структурою й буде проламуватися навіть без характерного потріскування. Ще слабший за нього матовий або жовтуватий лід, який утворюється, коли відлиги перемежовуються з потепліннями й опадами у вигляді мокрого снігу або й дощу.

Ступивши на кригу, звертайте увагу на наступне: чи утворюються під ногами тріщинки і які вони. Якщо довкола сліду утворилися колові тріщини, то слід відкинути й думку про перехід.

І, звичайно, основна увага зі сторони дорослих повинна бути до дитячих розваг. Якщо у вашому населеному пункті є водойма, при цьому ви живете поряд із нею, пильність та обережність по відношенню до дітей повинна збільшитись удвічі.

Тому будьте обачними, і не випробовуйте міцність криги ціною власного життя.