«Розлучення» зі скандалом триває у Нової Каховки та її міста-супутника Таврійська

7 лет назад 0

Безпрецедентний факт: на Херсонщині об’єднана громада через децентралізацію змушена була відмовитися від права на соціальні заклади, розташовані на її ж території, — на користь сусідів. Про це пише «Голос України».

Грошей «у посаг» не дали

«Розлучення» зі скандалом триває у Нової Каховки та її міста-супутника Таврійська. Коли тавричани вирішили створити ОТГ із сусіднім селом Кам’янкою (про це писав «Голос України»), депутати міськради Нової Каховки висловили свій протест і назвали такий варіант децентралізації протизаконним. Але попри спротив процес тривав, і нова громада вже добилася узгодження свого варіанта об’єднання на рівні обласної державної адміністрації. У відповідь муніципальна влада Нової Каховки вчинила свій демарш: тамтешня міськрада відмовилася переказувати Таврійську міжбюджетні трансферти у сумі десяти мільйонів гривень для утримання місцевого Будинку культури, дитсадків «Дзвіночок» та «Джерельце», які відвідують 350 малюків з родин тавричан. Аби не закривати дошкільні заклади, міськрада Таврійська змушена була взагалі вийти зі складу їх засновників. Тож відтепер навіть БК і дитсадкам, розташованим на території міста, Таврійськ уже не господар. І таку ситуацію тут нормальною не вважають.

«Нам викручують руки»

У Новій Каховці нашій громаді просто викручують руки. На мою думку, такий шалений тиск відбувається через те, що сусіднє велике місто просто не хоче втрачати шістнадцять мільйонів гривень відрахувань від сплати податку на доходи фізичних осіб. А вони надходили саме з Таврійська — у нас працюють чотири промислові підприємства, які забезпечують ці надходження , — прокоментував ситуацію голова Таврійська Микола Різак. — Але ми поступатися не збираємося: нова територіальна громада створюється у чіткій відповідності з вітчизняним законодавством, що підтверджує і обласна влада. Власне кажучи, реально об’єднання відбулося, і тепер зупинка — лише за призначенням дати виборів у ОТГ.

Перехоплення дитсадків у Таврійську сприйняли болісно навіть прості городяни. Їхня позиція цілком зрозуміла — об’єктами соціальної сфери, які розташовані на території міста, місто й повинне розпоряджатися. Чи то жартома, чи то всерйоз тавричани пропонують і «контрзаходи». Приміром, впровадити для агресивних сусідів окрему платню за користування залізничним вокзалом Таврійська, якого в Новій Каховці немає. Але ж тоді тавричан можуть не пускати на автовокзал у Новій Каховці! Словом, ситуація загострюється, і якими ще випадами обміняються органи місцевого самоврядування, невідомо. А от експерти вважають відмову в передачі міжбюджетних трансфертів протизаконною.

Ох уже ці матрьошки

Міськрада Нової Каховки не мала права відмовляти у передачі фінансування дитсадкам Таврійська. А от громада Таврійська якраз має цілком законне право вирішувати, із ким створювати ОТГ. Хоча таких громад, коли одна міськрада розташована на території іншої, в Україні небагато — їх називають матрьошками. І формувати ОТГ в такому разі нелегко: адже потрібно буде ще й наново визначати межі міст , — розповідає координатор Офісу реформ у Херсонській області Оксана Сілюкова. — Втім, із такими фактами, коли одна громада відмовлялася передавати належне бюджетне фінансування другій, до того ще ніколи стикатися не доводилося.

Цитата

« Ми розглядаємо рішення Таврійська як незаконне, як таке, що не відповідає інтересам новокаховської громади. На наше переконання, тут ідеться не про об’єднання, а про роз’єднання з Новою Каховкою. Ми пропонували таврійському міському голові Миколі Різаку виправити ситуацію, однак він відмовився. Саме тому депутати нашої міськради й прийняли рішення не передавати на наступний рік міжбюджетні трансферти ». З виступу голови Нової Каховки Володимира Коваленка. Обласна газета «Новий день», 11 січня 2017 р.

ФАКТ
У 2015-му на Херсонщині завершився процес створення першої ОТГ у селі Кочубеївці. У 2016-му вибори відбулися у 11 новостворених громадах. Нинішнього року у стадії формування — ще 15 ОТГ.