Шкільні підручники переведуть у електронний вигляд, — проект

7 лет назад 0

За показниками минулого року, забезпечення школярів безкоштовними підручниками у деяких областях не становило і 50%. Частково вирішити цю проблему можна створенням єдиного інтернет-порталу з електронними примірниками усіх підручників.

Такий проект постанови Верховної Ради про доручення Кабміну щодо створення інтернет — ресурсу «Електронний підручник» від 16 червня 2017 року №6592 зареєстрував у парламенті народний депутат Валерій Писаренко, передає «Закон і Бізнес».

Проектом пропонується доручити Кабінету Міністрів у місячний строк з дня опублікування цієї постанови створити інтернет-ресурс «Електронний підручник», що буде містити актуальну, на початок навчального року інформацію щодо навчальної літератури, рекомендованої Міністерством освіти і науки її електронні примірники, а також працювати на безоплатній основі для кінцевих користувачів.

«Безоплатність користування шкільними підручниками в загальноосвітніх навчальних закладах, безпосередньо не випливає з поняття «безоплатність освіти» (частина третя статті 53 Конституції). Проте, згідно з рішенням Конституційного Суду України від 21 листопада 2002 року № 18-рп/2002 для учнів загальноосвітніх державних і комунальних навчальних закладів шкільні підручники мають бути доступними і надаватися їм у безоплатне користування, що є однією з державних гарантій щодо здобуття обов'язкової повної загальної середньої освіти», — говориться у поясненні до проекту.

Також зазначається, що на початку останнього навчального року (станом на 12 вересня 2016 року) постала проблема щодо забезпечення підручниками учнів 4-х, 7-х та 8-х класів. Так, забезпечення підручниками в середньому по України становило для учнів 4-х класів — 71,87%, 7-х класів – 72,58% та учнів 8-х класів 80% від загальної кількості.

При цьому в двох областях забезпечення дітей підручниками було менше, ніж на половину: у Дніпропетровській – 45,39% підручників для 4-х класів та 45,49% для 7-х класів; Львівській – 49% підручників для 4-х класів та 46% для 7-х класів.
У зв’язку з цим, батьки були змушені самостійно купувати дороговартісні підручники. Враховуючи те, що ціни на підручники щорічно ростуть, та внаслідок постійного редагування минулорічні підручники неможливо використовувати.