Шведи допоможуть Херсонщині в боротьбі з неінфекційними хворобами

2 года назад 0

Сотні тисяч людей щороку помирають внаслідок неінфекційних захворювань (НІЗ), до яких відносяться серцево-судинні, онкологічні, респіраторні хвороби та діабет. Для обговорення плану дій щодо протидії неінфекційним захворюванням у Херсонській області у облдержадміністрації, 22 вересня 2021 року, відбулася пресконференція щодо україно-шведського проєкту «Діємо для здоров’я», який впроваджуватиметься в 5 областях України, зокрема і у Херсонській області.

«Наш проєкт створений, щоб допомогти державі у боротьбі з факторами ризику НІЗ, посилити систему громадського здоров’я та покращити здоров’я населення шляхом запровадження інтегрованого підходу протягом усього життя людини», – зазначив керівник проєкту “Діємо для здоров’я” Джума Худоназаров.

На конкурсній основі виграли участь у пілотному україно-шведському проєкті 4 територіальні громади Херсонської області: Великокопанівська, Чорнобаївська, Мирівська та Чаплинська. Протягом 4 років в цих районах будуть здійснюватися заходи з посилення спроможності первинної ланки медичної допомоги надавати якісні послуги.

Як зазначив Джума Худоназаров, витрати на першу фазу проєкту складуть близько 6 млн швейцарських франків. Ця сума розрахована на всі 5 областей України, які беруть участь у проєкті.

Проєкт співпрацює з багатьма партнерами, у тому числі і міжнародними організаціями. Фахівець з питань неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Андрій Скіпальський наголосив:

“У світовому масштабі ми можемо говорити про пандемію НІЗ. Саме тому зараз надзвичайно важливо об’єднати зусилля держав, міжнародних організацій, науковців, громадськості та ЗМІ. Зі свого боку ВООЗ завжди готова підтримати ініціативи, спрямовані на боротьбу з НІЗ, та планує низку заходів для роботи у цьому напрямі в Україні”.

Неінфекційні захворювання суттєво погіршують якість життя людей, які на них хворіють. Ситуацію погіршила й пандемія COVID-19, адже неінфекційні захворювання підвищують шанси заразитися вірусом і можуть ускладнювати перебіг захворювання. Про це говорить й невтішна статистика: 80% померлих від коронавірусу мали супутні хронічні захворювання.

Голова облдержадміністрації Сергій Козир зазначив:

“Боротьба з неінфекційними захворюваннями – одне із основних завдань для Херсонщини. Надмірна передчасна смертність та високий рівень захворюваності на НІЗ, серед іншого, є причиною додаткових витрат на систему охорони здоров’я та втрату продуктивності, що має негативний вплив на економіку регіону”.

Головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич розповів, що своєчасна профілактика та діагностика неінфекційних захворювань дозволить збільшити якість та тривалість життя населення.

“Ми сподіваємося, що реалізація цього проєкту незабаром дозволить покращити ситуацію із поширенням неінфекційних захворювань у Херсонській області та зменшити передчасну смертність, спричинену цими захворюваннями”, – підкреслив Юрій Ромаскевич.

Юрій Ромаскевич також зауважив, що найбільш пошириними факторами, що впливають на появу неінфекційних захворювань є брак фізичної активності, вживання алкоголю, тютюну та неправильне харчування.