Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДом

6 лет назад 0

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом . У 2017 році цей день буде присвячений темі «Право на здоров’я». Це право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я. Це право кожного, у тому числі людей, які живуть з ВІЛ та постраждали від ВІЛ, на попередження та лікування хвороби, на прийняття рішень про своє власне здоров'я та збереження власної поваги і гідності, право на відсутність дискримінації.

У світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей. На початок 2017 року в Україні мешкало 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій. Під медичним наглядом з приводу ВІЛ-інфекції перебуває 0,31% населення країни. Протягом десяти місяців 2017 року в країні щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

У структурі шляхів передачі ВІЛ все більш суттєве епідемічне значення набуває статевий шлях (61,6 %, 2016 р.), актуальність парентерального шляху передачі при введенні наркотичних препаратів залишається високою, незважаючи на тенденцію до зниження (21,8 %, 2016 р.).

Впродовж 10 місяців 2017 року в Україні під нагляд вперше взято 14 667 ВІЛ-інфікованих осіб (показник захворюваності становив 34,2 на 100 тис. нас., що на 10,1% більше, ніж за відповідний проміжок часу у 2016 році, 7 466 хворим встановлено діагноз СНІД (більше на 10,5%) та 2 511 осіб померли від СНІДу (більше на 6,9%). Туберкульоз став причиною смерті для половини померлих від СНІДу (51,1%).

Вперше наша держава існує в умовах, коли пацієнтам з ВІЛ доступна сучасна терапія, яка дозволяє жити повноцінним життям. Україна має реальний шанс зупинити епідемію. Головний виклик сьогодні — обізнаність населення щодо свого статусу. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус. Сьогодні є реальна можливість зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні.

Світова політика у сфері протидії поширення ВІЛ-інфекції прагне до досягнення мети «90-90-90»: 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій ВІЛ-позитивний статус; 90% людей, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус, знаходяться на лікуванні; 90% людей, які перебувають на лікуванні, мають невизначений рівень вірусного навантаження.

В Херсонській області станом на 01.01.2017 р. знають про свій позитивний статус 4026 осіб віком старші 15 років (без урахування дітей, які знаходяться у стадії підтвердження діагнозу), що складає 70,6% від оціночної кількості ЛЖВ (не знають про свій статус 1104 осіб).

Консультування та тестування на ВІЛ є доступними для будь-якої групи населення та надаються безкоштовно. В Херсонському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом та у лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання можна пройти тестування за допомогою швидких тестів, які надають можливість дізнатися про свій ВІЛ-статус протягом 15 хвилин.

Загальна кількість ЛЖВ, які отримують антиретровірусну терапію (АРТ), станом на 01.01.2017 р., в Херсонській області становить 2402, що складає 59,7% від 90% тих ЛЖВ, хто отримує доступ до лікування. АРТ – є ефективною профілактикою ВІЛ і дає шанс на якісне продуктивне життя ВІЛ-інфікованим людям. Знання про свій ВІЛ-статус та отримання АРТ значно зменшують кількість нових випадків інфікування вірусом імунодефіциту людини.

БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ» ініціює велику національну кампанію «ВІЛ небезпечний, поки ти не знаєш про нього». Українці не повинні боятися тестуватись. Кожен має знати про свій статус.

Прес-центр «Медицина» Херсонського обласного центру громадського здоров’я