Старі мерседеси подешевшають на кілька тисяч євро

6 лет назад 0

Ще одна група народних депутатів потурбувалась, аби автомобіль був не розкішшю, а засобом пересування. Для здешевлення також пропонується переглянути ставки акцизного податку. Про це повідомляє "ЗіБ".

Проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» (№8487) проголошує дві мети. По-перше, зменшити акциз на нові авто, що імпортуються, та прибрати диспропорцію в ставках залежно від об’єму двигуна. По-друге, спонукати до легалізації вживаних автомобілів, увезених в Україну за довіреністю.

Розрахунок ставок пропонується спростити за принципом: базова ставка за новий (не більше року використання) автомобіль з двигуном 1000 см3 підвищуватиметься на 2 коефіцієнти, що прямо пропорційні його віку та об’єму двигуна. Для бензинових двигунів вона становитиме €50 за одиницю, для дизельних — €75.

Наприклад, для нового авто з 6-літровим двигуном ставка акцизу дорівнюватиме лише €300/450. Але якщо машину випустили у 2010-му — €2100/3150. Порівняймо: сьогодні за такого «важковаговика» навіть 2012 р.в. необхідно сплатити €13,2 тис. акцизу.

За такої системи у виграші насамперед будуть ті, хто ввозитиме автомобілі з понад 5-річним пробігом та двигунами понад 3 л. Адже для них уже не існуватиме окремих підвищених ставок. Проте для надто вікових малолітражок, вартість яких — кілька тисяч євро, сума акцизу залишатиметься непідйомною.

Тож наші дороги поповняться дешевими, але потужними вживаними автомобілями, від яких прагнутимуть позбутися власники з країн ЄС через підвищені екологічні вимоги до викидів.