Столтенберг розповів про кроки України до членства в НАТО

4 года назад 0

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що Україна має зосередитись на втіленні реформ з метою наближення до членства у Північноатлантичному альянсі.

Міністри оборони країн-членів Організації Північноатлантичного договору 12-13 лютого у Брюсселі обговорять з керівником українського оборонного Андрієм Загороднюком стан реалізації реформ в оборонній сфері.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив на прес-конференції, присвяченій засіданню міністрів оборони країни-членів НАТО, яке відбудеться 12-13 лютого у Брюсселі.

Він зазначив, що міністерське засідання завершиться зустріччю представників усіх країн, які беруть участь у тренувальній місії.

"Рішуча підтримка" в Афганістані, зокрема й України. Як сказав генеральний секретар Альянсу, спочатку міністр оборони Канади організує сніданок для усіх колег з країн-членів НАТО, а потім відбудеться їхня зустріч з міністром оборони України Андрієм Загороднком. Зокрема, на зустрічі обговорюватиметься необхідність продовження реалізації реформ в оборонній сфері.

Столтенберг сказав, що на зустрічі представники Альянсу висловлять рішучу підтримку Україні — політичну і практичну, а також підтримку її зусиль, спрямованих на врегулювання мирним шляхом ситуації на Донбасі.

"Члени НАТО налаштовані підтримувати Україну. Ми вітаємо той поступ, який бачили у спробах знайти мирне врегулювання", — сказав Столтенберг.

Відповідаючи на запитання про те, що має робити Україна для набуття повноправного членства в НАТО, генсек вкотре наголосив, що українська влада повинна досягти певних результатів за результатами реформ в оборонній та безпековій сферах.

"Я думаю, що головна увага України має бути спрямована на те, про що Україна чітко заявляла, і це стосується реформ, аби модернізувати, покращити (сектор оборони і безпеки — УНІАН) і відповідати стандартам НАТО. Це корисно для України. Це зміцнить ваш безпековий і оборонний потенціал, ваші безпекові й оборонні інституції, і ми допомагаємо вам. Ми забезпечуємо підтримку. Ми маємо трастові фонди, інструкторів", — наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що НАТО надає Україні підтримку у реформуванні системи командування і управління армією, у сфері кібербезпеки, у боротьбі з корупцією та щодо модернізації оборонних установ.

"Тож, це є у фокусі уваги, і я думаю, що це найкращий шлях рухатися в напрямку членства в НАТО", — заявив генеральний секретар Альянсу. Він додав, що реформування і модернізація оборонних інституцій наближає Україну до членства.