Студентам ХЕПІ розказали про булінг та його види

6 лет назад 0

В рамках загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та Всеукраїнського тижня права фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області зустрілись зі студентами Херсонського економічно-правового інституту.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Іпатенко для студентів III курсу факультету «Правознавство» прочитала лекцію «Права людини» та обговорила питання, які цікавили аудиторію. Фахівець системи БПД розповіла про права, які захищаються Загальною декларацією прав людини та Конституцією України, окремо акцентуючи увагу на роботі системи безоплатної правової допомоги Херсонщини, яка включає в себе чотири місцевих центрів та 16 бюро правової допомоги, та повідомила, що 2018-й рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Спілкуючись з аудиторією, Олена Вікторівна відмітила, що студентів ХЕПІ цікавить законотворча робота Верховної Ради, тому обговорення законодавчих новел виявилось продуктивним, живим та невимушеним. Вона розказала, що 6 грудня Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», а наступного дня депутати проголосували за закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Закони наберуть чинності за рік після підпису президента та їх публікації у «Голосі України».

Відтепер, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили. Раніше, якщо шлюб не був зареєстрований, то злочин могли не кваліфікувати як домашнє насильство. Порушникам закону загрожує покарання у вигляді 150-240 год. громадських робіт, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 5 років.

Не оминуло уваги спікера й таке поширене серед дітей і молоді останнім часом явище, як булінг та його види. Фахівець Регіонального центру пояснила, що булінг (від англ. bully — залякувати, цькувати, задирати) – це прояв агресії з подальшим залякуванням особистості та повним підпорядкуванням собі і своїм інтересам. За останні кілька місяців близько 67% дітей в Україні віком від 11 до 17 років стикалися з проблемою цькування, і 48% з них нікому про це не розповідали. Вона зазначила, що така поведінка дає можливість булеру (агресору) самоствердитися за рахунок жертви та заслужити або підвищити свій авторитет, але насправді приховує неспроможність і слабкість булера. До основних видів булінгу відносять шкільний булінг та булінг на роботі.

Студентам цікаво було отримали інформацію від юриста, розібрати ситуації, як діяти у разі виникнення подібної ситуації, до кого звертатись за допомогою. Вони жваво обмінювались думками та дискутували як майбутні юристи щодо наслідків такої поведінки та відповідальності для агресора.

Відділ комунікацій Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області