Юстиція Херсонщини відзвітувала про результати роботи у 2017 році

6 лет назад 0

У Головному територіальному управлінні юстиції у Херсонській області відбулась прес-конференція. Про результати роботи у 2017 році звітували керівники обласного упарвління: очільник юстиції Херсонщини —  Костянтин Хутковський ,  заступник начальника  управління з питань державної виконавчої служби –  Ярослав Тюпляєв  та начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану  Олена Клименко.

На сьогоднішній день Міністерство юстиції є лідером по кількості успішних реформ, які запроваджує уряд України. Мін’юст і надалі працюватиме над тим, аби зробити життя кожного українця ще комфортнішим, а сервіси більш доступними.

«Ми з командою Мінюсту створюємо по-справжньому українську публічну державну службу, з молодими обличчями та новою енергією. Ми працюємо над тим аби зробити життя кожного громадянина нашої держави зручним та комфортним»,- зазначив очільник Херсонської юстиції.

За словами Костянтина Хутковського у 2017 році до команди Головного територіального управління юстиції у Херсонській області вже приєдналось по-над 100 молодих професіоналів. Головними напрямками роботи відомства минулого року, над якими працювала команда, були — захист прав громадян та бізнесу, а також розвиток сучасних сервісів і надання безоплатної правової допомоги.

У минулому році успішно стартував загальнонаціональний просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який має навчити українців захищати свої права. Цей проект схвалений урядом та Указом Президента 2018 рік оголошено роком реалізації проекту в Україні. Важливою складовою проекту «Я МАЮ ПРАВО!» став запуск низки ініціатив, найбільш вагомими з яких є #АгроРейдериСтоп, #МаскиШоуСтоп, #ЧужихДітейНебуває та #ХабарЗаНавчанняСтоп.

«Херсонщина, як аграрна область стала першою областю, у якій запрацював Антирейдерський штаб. На гарячу лінію надійшло майже  500 дзвінків, з яких 62  стосовно діяльності штабу. Навіть ті питання, які не стосуються штабу ми все одно вивчаємо та надаємо правову допомогу в рамках компетенції. З 1 серпня 2017 року  оперативним штабом із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя  проведено  9 засідань . Розглянуто  30 звернень , з яких  13 з питань рейдерства 6 звернень  було  вирішено позитивно  по суті»,-   поінформував присутніх Костянтин Хутковський.

Очільник Херсонської юстиції зазначив: «Вперше на території України саме на Херсонщині на відкритому електронному аукціоні реалізовано земельну ділянку сільськогосподарського призначення за втричі більшою ціною. Наша область посідає 1 місце  по пілотному проекту веб портал «Звернення до ДРАЦС». Ми займаємо по Україні 2 місце по пілотному проекту щодо державної реєстрації новонародженої дитини у пологових будинках. Пілотний проект Мінюсту «ШЛЮБ ЗА ДОБУ» розширено на міста Генічеськ та Нова Каховка. У минулому році розпочато реалізацію реформи виконання судових рішень та запущено інститут приватних виконавців.  На Херсонщині вже розпочали роботу 2 приватних виконавця».

У грудні на Херсонщині проведено масштабну, і дієву акцію «Чужих дітей не буває». Юстиція об’єднавшись з Херсонською обласною державною адміністрацією, нацполіцією та журналістами  протягом місяця проводили боротьбу із злісними неплатниками аліментів в результаті чого,  ліквідовано 9,2 млн. гривень  заборгованості зі сплати  аліментів. Як результат- на  800  злісних неплатників аліментів стало менше.

Він також розповів про ключові напрямки роботи міністерства у 2018 році, серед яких — якісна еволюція системи виконання судових рішень, подальший розвиток онлайн сервісів Мін’юсту та реалізація загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Заступник начальника  головного територіального управління з питань державної виконавчої служби Ярослав Тюпляєв зазначив, що у 2017 році  завдяки командній роботі державних виконавців  Херсонщини стягнуто аліментів на утримання дітей більше  70, 8 млн гривень  у результаті чого  24 604  дітей отримали свої законні кошти.

Крім того, було повернуто жителям області близько  1,25 млн гривень чесно зароблених коштів заробітної плати.  Також виконавчою службою Херсонської юстиції стягнуто близько  18, 5 млн до державного бюджету.

Також керівник виконавчої служби Херсонщини звернув увагу на значні успіхи у сфері реалізації арештованого майна через СЕТАМ. Зокрема зазначив, що загалом за минулий рік виконавчою службою було реалізовано арештованого майна на суму майже  42, 5 мільйона грн . Протягом 2017 року державними виконавцями  передано на реалізацію 57 земельних ділянок на суму  майже 60 мільйонів  грн.

Начальник відділу ДРАЦС Олена Клименко повідомила, що Херсонцям більше не потрібно стояти у черзі та заповнювати купу паперів. Подати заяву або звернення з будь-яких питань у сфері державної реєстрації актів цивільного стану тепер  є доступним усім користувачам мережі Інтернет.

«За 2017 рік веб-порталомом «звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану » скористались більше ніж  7 600 жителів Херсонщини.  Кожен четвертий  мешканець області звертається до відділів ДРАЦС через веб-портал», — розповіла Олена Кліменко.

За її словами успішно реалізується також проект Міністерства юстиції «Шлюб а добу». 

Кожен  п’ятий шлюб  у місті Херсон реєструється за 24 години. У середині грудня проект було розширено  на міста Генічеськ та Нова КаховкаЗазначила, що розширення проекту саме на території Херсонщини є дуже важливим, оскільки він створює комфортні умови для реєстрації шлюбу жителям  окупованих регіонів,  які не можуть реалізувати право на шлюб за місцем свого проживання. Завдяки проекту їм більше не потрібно  кілька разів перетинати лінію розмежування, щоб офіційно оформити свої стосунки.

Говорячи про зручні сервіси Олена Анатоліївна наголосила, що Міністерством юстиції подбало також про те, аби молоді батьки змогли більше часу проводити з новонародженою дитиною, замість того аби витрачати час на черги. Більше половини молодих батьків на Херсонщині,  а саме 63 %,  вже забули про біганину по кабінетам.   Пілотним проектом  щодо державної реєстрації народження у пологових будинках за минулий рік скористались  батьки  4 270 дітей.

Окрім того, відділами державної реєстрації актів цивільного стану  за 2017 рік прийнято понад 2700 заяв на реєстрацію місця проживання новонароджених дітей. По вказаному проекту Херсонська область займає 2 місце по рейтину в Україні.

Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Херсонській області