В Україні можуть заборонити аборти, — проект закону

7 лет назад 0

У Верховній Раді запропонували заборонити штучне переривання вагітності, окрім випадків, коли аборт несе загрозу життю жінки; є медичні показання щодо патології плоду, несумісної з життям або зачаття дитини в результаті зґвалтування.

Відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень по проведенню операцій штучного переривання вагітності (абортів)» №6239 зареєстрований у парламенті, передає «Закон і Бізнес».

Документом пропонуються зміни та доповнення до Цивільного кодексу та Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо дозволу на штучне переривання вагітності лише у випадках та за наявності обставин, встановлених законодавством. А саме:
— якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки;
— є медичні показання щодо патології плоду, несумісної з життям дитини після народження;
— зачаття дитини в результаті зґвалтування.

Вказані обставини обов’язково мають засвідчуватися комісією відповідних експертів. Також передбачається, що жінці, якій дозволена операція штучного переривання вагітності (аборт), в обов’язковому порядку безкоштовно надаватиметься вся повнота інформації про наслідки такої операції та стадію ембріоногенезу.

«На даному етапі розвитку окресленої проблеми більшість населення схиляється до того, що широке розповсюдження абортів входить в протиріччя з правом дитини на життя. Також необхідно згадати про те, що точка зору Церкви щодо абортів незмінна – це гріх дітовбивства!», — так пояснює свою ініціативу народний депутат.

Автор законопроекту вважає, що давши право жінці вирішувати самостійно питання про проведення аборту, не враховувано одне з репродуктивних прав людини — право чоловіка на батьківство.

«Щодо держави і суспільної думки, то варто нагадати, що саме атеїстичний і богоборчий Радянський Союз був першою у світі державою, яка офіційно дозволила аборти на початку ХХ століття. На жаль, пострадянські країни, серед яких і Україна, є лідерами у світі за кількістю абортів», — зазначається у поясненні до проекту.

Також серед загроз дозволених абортів автор відносить демографічні проблеми та «полювання за стовбуровими клітинами».