Верховна Рада схвалила запровадження державного медичного страхування

7 лет назад 0

Гроші на українську медицину направлять «за пацієнтом», тобто на закупівлю ліків та медичних послуг. Уряд вважає, що зараз податки йдуть на підтримку існуючої мережі закладів охорони здоров’я та не забезпечує якості медичних послуг.

Такий проект закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» №6327 прийнято у першому читанні, передає «Закон і Бізнес».

Згідно документу, обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість та ступінь покриття державними гарантіями, закріплюється на рівні закону в гарантованому пакеті.

В межах пакету гарантуватиметься повна оплата необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні, та частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних за рахунок коштів
державного бюджету.

Для прогнозування витрат на охорону здоров’я Кабмін щорічно затверджує конкретний перелік послуг та лікарських засобів, які входять в гарантований пакет.

Право на гарантії мають, не залежно від будь-яких додаткових критеріїв, мають:
— всі громадяни України,
— іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні),
— особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, що потребують додаткового захисту.

Пацієнти можуть отримати медичні послуги та лікарські засоби повністю або частково за рахунок коштів держави в закладах охорони здоров'я будь-якої форми власності та у фізичних осіб-підприємців, що одержали ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики, та уклали договори про медичне обслуговування населення.
Фінансування наданих медичних послуг та лікарських засобів здійснюється за затвердженими тарифами (тарифом покриття та тарифом співоплати), які є єдиними для всієї території України.

Також запроваджується реімбурсація вартості рецептурних лікарських засобів відповідно до призначення лікаря, що включені до деталізованого опису.

Прикметно, що реалізацію цього здійснюватиме новий центральний орган – Єдиний національний замовник.
Він безпосередньо виконуватиме функції  замовника медичних послуг і лікарських засобів, забезпечуватиме цільове використання бюджетних коштів та контролюватиме виконання постачальниками договорів про медичне обслуговування населення. Такий крок в Уряді вважають «вкрай важливим», оскільки, згідно пояснювальної записки до проекту, корумпованість діючих органів не дозволить реалізувати реформу.

«Функціонування саме окремого центрального органу виконавчої влади, що підконтрольний Кабінету Міністрів України, забезпечить прозорість та безпосередній контроль Уряду за ефективним витрачанням коштів Державного бюджету України на забезпечення громадян необхідними медичними послугами та лікарськими засобами. При цьому за Міністерством охорони здоров'я України залишаться функції пов'язані з формуванням політики в сфері охорони здоров'я», — пояснюють у Кабміні.

Згідно законопроекту, новий механізм фінансування запроваджується поступово, на первинному рівні вже з 2018 року, на інших рівнях – до 2020 року.