«Виборча система в Україні має бути переглянута та змінена»: у Херсоні обговорювали вибори

7 лет назад 0

Сьогодні в Херсоні в рамках Всеукраїнського туру #ВиборчаРеформаChallenge піднімались питання щодо зміни підходів формування виборчих комісій, фахової підготовки членів виборчих комісій та необхідності посилення впливу громадян на формування складу головного законодавчого органу.

На думку аналітиків громадської організації «ОПОРА», на сьогоднішній день існує певне вікно можливостей для виконання внутрішньополітичних зобов’язань парламенту щодо проведення виборчої реформи в Україні.

«Фактично до останнього часу, до 90-х років ХХ століття, мажоритарні системи домінували. І, як показує історична практика, практично немає прикладів переходу від пропорційної системи до мажоритарної. Фактично більшість країн переходить від мажоритарної до пропорційної, тому що перша має ряд своїх недоліків. Відповідно зусилля лобістів виборчої реформи спрямовані на перевід мід маюжоритарної системи до пропорційної», — відмічають аналітики «ОПОРИ».

На сьогоднішньому засіданні координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська зазначила, що виборча система та її функціонування має розглядатись ще за рік, а то і раніше перед виборами.

«Виборча система в Україні має бути переглянута та змінена, тому що ми маємо приклади, коли виборці просто втрачають свої голоси через мажоритарну схему. Люди йде і голосує, але її кандидат знаходиться у більшості тих, хто не пройшов. При цьому переможцем може стати кандидат, який отримав всього 10-15% голосів. Таким чином 80% виборчих голосів просто втрачаються» , — підкреслює Айвазовська.