«Відповідальність починається з мене» — про заборону продажу алкоголю і цигарок неповнолітнім

5 лет назад 0

«Відповідальність починається з мене» — саме під таким девізом ювенальні поліцейські проводять профілактичні рейди закладами торгівлі та нагадують продавцям про неприпустимість продажу алкоголю і цигарок неповнолітнім. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області.

— Ми вручаємо продавцям спеціальні наліпки «Відповідальність починається з мене». Дизайн наліпок продуманий таким чином, щоб вони були помітними і напис читався неозброєним оком. Нам важливо донести всім, що алкоголь завдає величезної шкоди здоров'ю дітей. А продавцям нагадуємо про штраф від 1700 до 6800 гривень у випадку продажу дітям спиртного , — зазначив начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини Ярослав Шанько.

Реакція продавців на таку акцію була позитивною. Вони пояснювали, що пам’ятають про заборону реалізації неповнолітнім алкоголю та тютюнових виробів і обіцяли завжди дотримуватися норм закону. Працівники торгових закладів охоче розміщували у видимих місцях магазинів наліпки «Відповідальність починається з мене».

Зі своєї практики Ярослав Шанько пригадав, як деякі продавці вдаються до крайнощів, аби уникнути відповідальності за продаж неповнолітнім алкоголю. Так, у минулому році в магазині міста Нова Каховка касир продала спиртне 17-річному хлопцю. Жінка спочатку заперечувала цей факт, а коли працівники поліції показали їй чек, вона вихопила його і в усіх на очах з’їла. Але це їй не допомогло. У правоохоронців була копія чеку, тож касир таки понесла адміністративну відповідальність. А на власника магазину наклали штрафні санкції в сумі 6800 гривень та позбавили ліцензії на продаж алкогольних напоїв. Згодом стало відомо, що цей магазин припинив свою роботу.