Вихованці Херсонської МАН – учасники ІІІ Фестивалю шістдесятництва та дисидентського руху

4 года назад 0

З 12 по 15 жовтня 2019 року в м.Києві відбувся Фестиваль шістдесятництва та дисидентського руху. Цього року команда від Херсонської області була досить численною. Пощастило відвідати захід 12 вихованцям МАН – це учні Херсонського обласного ліцею, а також шкіл Верхньорогачицького, Великолепетиського районів та міста Каховки.

Мета фестивалю – популяризація знань серед молоді про науковців, письменників, режисерів, акторів, художників, дизайнерів, композиторів, які сформували рух опору радянській системі засобами культури.

У рамках проведення заходу діти зустрілися з багатьма цікавими людьми. Поет-дисидент Микола Горбаль розповів про випробування, через які йому довелося пройти, щоб у громадській свідомості ствердити думку про незалежність України. «Ніде ми не були такими вільними, як в ув’язненні», – підсумував він. Ці слова точно передають стиль життя за радянських часів.

Учні також познайомилися з сином славнозвісного Василя Стуса – Дмитром Стусом. Розповіді про самовіддану боротьбу його батька закликали завжди досягати омріяної мети. Молоді необхідно пам’ятати про українців, які поставили вище за власний добробут боротьбу за права людини та самовизначення нації. Саме це буде фундаментом, на якому вибудовується особистість.

Виступи видатних академіків, сучасних поетів дивували і вражали, а екскурсії, вистави, фільми емоційно підсилювали почуте. За активну участь представників Херсонської області нагородили сертифікатами та цінними книгами.