Врожай шафрану зібрали на Херсонщині — 1 грам спеції коштує 5 доларів

5 лет назад 0

У селищі Любимівка Каховського району завершується збір врожаю тичинок  крокусу, після сушки вони стануть найдорожчою спецією.

Фермер Олег Демченко розповів що в минулого року з 2 гектарів вдалось зібрати майже 5 кг шафрану. Цьогоріч, за його словами, буде більше, оскільки ділянку розширили до 4 гектарів, передає АгроЮг.

Фермер переконаний, що проблем з реалізацією спеції, 1 грам якої коштує 5 доларів, не буде – на неї помітно зріс попит як в країні, так і за кордоном. Так, 100 грам шафрану вже вдалося продати у Великобританію. Також підписаний договір про експорт спеції до Азербайджану.

За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської та Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Правда, загострилася і проблема, яка турбує не тільки Олега Демченко, але і всіх виробників шафрану. Шафран стали активно підробляти. З варіантів – продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату.