Вусаті пацієнти. Поради ветеренара для тих, у кого з’явилися домашні улюбленці

5 лет назад 0

Прихистили безпритульного котика або дитина поросила на день народження чотирилапого друга? Коли хатній улюбленець вже звик до нового помешкання та господарів – постає питання, на що в першу чергу треба звернути увагу аби тваринка нормально розвивалася та не хворіла? Годування, догляд, профілактика захворювань… Ми вирішили все з’ясувати у фахівця Сергія Яровенка. Сьогодні 2-місячне кошеня Кітті вперше на прийомі у ветеринара.
Як би дивно це не лунало перше, що радить лікар господарям вусатих пухнастиків це відмовитися від натурального харчування. Адже навіть, якщо ви годуєте кицю якісним м’ясом та рибою правильно сбалансувати кількість білків, жирів, вуглеводів та клітковини самотужки неможливо. Про підгодовування котиків зі столу чимось на кшталт сосисок годі й казати.
Оскільки Кітті вже майже доросла за котячими мірками Сергій призначає їй противогельмінтні засоби задля профілактики паразитів.
Ветеринар додає, що дуже часто гельмінти з’являються у чотирилапих через те, що хазяї годують своїх улюбленців травою, яка попри загальну думку не є обов’язковим інгридієнтом їх раціону. Але трава не єдине джерело паразитів у котів.
Щоб попередити небезпечні і у більшості випадків смертельні захворювання без обов’язкової вакцинації не обійтись і домашнім тваринам, пояснює Сергій Яровенко. Щеплення зазвичай проводяться полівалентними вакцинами.
Також вакцинація є обов’язковим етапом перед стерилізацією кішки, оскільки у післяопераційний період організм тварини суттєво ослаблений ймовірність підхопити небезпечну інфекцію досить велика. Разом з тим медик наполягає, стерилізація забезпечує кицям довгі роки життя.
Наостанок Сергій Яровенко попереджає про небезпеки, які можуть загрожувати тваринці, коли господаря немає вдома. Перед тим як піти ховайте електродроти, які можуть потрапити на зубок допитливим хвостикам. Не залишайте вікна у режимі провітрювання, відомо багато випадків, коли киці застряють і гинуть у пастці. Якщо ж тварина травмувалася або захворіла самолікуванням не займайтесь, терміново несіть вусатого пацієнта до спеціаліста.