У центрі Херсона продовжує руйнуватися пам’ятка архітектури. Міська влада мовчить

6 лет назад 0

У центрі Херсона продовжує руйнуватися пам'ятка архітектури — будинок, який побудувала родина Фальц-Фейнів ще у 1905 році. Цю тему ми вже висвітлювали на сторінках нашого онлайн-видання. Сьогодні ж з фасаду будівлі випала чергова порція штукатурки. Про це повідомляє у соцмережах Олександр Наумов.

"Впали шматки штукатурки розміром більше цеглини кожен", — зазначив місцевий мешканець. 

Нагадаємо, що містяни вже  неодноразово зверталися до міської ради та Володимира Миколаєнко з проханням відремонтувати фасад будинку, оскільки він є небезпечним для пішоходів. За словами Наумова, відповідь на всі звернення поступали лише одна — у бюджеті на ці роботи коштів не передбачено. Все на що спромоглася влада, комунальники та управляюча компанія — огорила стрічкою частину тротуару.

«Фасад — це формально не наша власність. Я переживаю за людей, що ходять повз будинок. Хоча й стрічки сигнальні вішали й попередження. Все позривали й ходять знов, і старі, і малі», — продовжує Олександр Наумов. 

Відсутність коштів на реставрацію пам'яток архітектури підтвердили й у обласному Відділі охорони культурної спадщини. Там зазначили, що ремонт таких будівель перекладається на його власників або мешканців.

Згідно закону, ремонт будинку, який відноситься до архітектурної пам‘ятки це досить складний процес, оскільки слід отримати дозвіл у спеціальній проектній організації та ще зібрати купу узгоджень. Саме ж виконання робіт коштує недешево. Тому мешканці будинку не спроможні самостійно відремонтували свій будинок. 

Скільки ще влада буде "закривати очі" на цю проблему, невідомо. Чи може чекають трагічних випадків? Тим часов фасад будинку Фальц-Фейнів продовжує бути загрозою для життя та здоров'я пішоходів.

Автор: Антон Костюк