У Херсоні не утилізовують відпрацьовані лампочки, зате є стихійний «полігон»

6 лет назад 0

На Херсонщині гостро стоїть проблема утилізації небезпечних відходів. А саме люмінісцентних лапм, які містять шкідливі речовини. Їх просто викидують на вулицю. Неподалік від селища Східне, Білозерського району, є навіть цілий стихіний "полігон" для таких ламп

Місцеві мешканці б‘ють на сполох та бурхливо коментують ситуацію, яка склалася.

«Куди дивиться місцева влада? Явно це не з дому викинули, занадто багато ламп, вочевидь з підприємства, здогадуюсь звідки, а лампи ці містять ртуть!»,- пише у соцмережах Світлана Шулежко.

Варто зазначити, що такі лампи відносяться до першого класу небезпечних відходів та є отруйним. Потрапляючи в довкілля, лампа створює значний шкідливий вплив на природу та організм людини. Згідно з нормативними документами, вони повинні зберігатися у спеціально відведеному місці, яке унеможливлює потрапляння ламп до навколишнього середовища. Потім лампи утилізовуються.

Проблема справді є, підтверджують у Департаменті екології Херсонської ОДА. За словами начальниці Відділу оцінки впливу на довкілля та поводження з відходами Наталії Шевченко, на Херсонщині відсутні пункти утилізації шкідливих ламп.

«На жаль, на території області пункти утилізації лампочок відсутні. Для пересічних громадян це питання не врегульоване. Кожен рік з міського бюджету виділяються гроші на утилізацію, проте ці гроші в першу чергу стосуються закладів освіти, медичних закладів. Людям же ці лампочки краще зберігати в відведених місцях, до врегулювання цього питання», — зазначає Наталія Шевченко. 

Автор: Антон Костюк