У Херсоні обговорили, як зробити безоплатну правову допомогу ближче до тих, хто її потребу

6 лет назад 0

Днями в Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області відбулось перше засідання Координаційної ради провайдерів надання безоплатної правової допомоги.

За словами організаторів, Координаційна рада створена для налагодження ефективної комунікації між надавачами безоплатної правової допомоги (БПД) в громадах та судами в Херсонській області.

У засіданні взяли участь координатор проекту в Херсонській області Василь Касьянов, голова правління Мережі правового розвитку Наталя Бімбірайте , голова ХОО КВУ Дементій Бєлий , адвокати УҐСПЛ, громадські активісти. Систему БПД представляли директор Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва та керівники місцевих центрів.

Незважаючи на досить тривалий час існування організацій – надавачів безоплатної правової допомоги на теренах Херсонщини – широкому загалу до сих пір невідомо, які установи надають первинну правову допомогу, які – вторинну, і взагалі, чим відрізняється первинна від вторинної правової допомоги.

«При всьому при тому, що нас багато, — звернулась до колег Наталя Бімбірайте , — люди не знають про нас…».

За інформацією організацій-членів Мережі правового розвитку (соціологічне дослідження щодо доступності та якості безоплатної правової допомоги проводилось у Печенізькому та Чугуївському районах Харківської області у січні 2017 року), проблема отримання доступної та нагальної інформації про безоплатну правову допомогу серед населення є достатньо гострою, частими є також нарікання на рівень кваліфікації та професійної підготовки працівників структурних підрозділів системи БПД.

Суддям часто бракує інформації щодо отримання людьми первинної та вторинної допомоги, відповідно, вони не можуть надавати таку інформацію. Тож відсутність системи перенаправлення осіб, які потребують безоплатної правової допомоги, контролю та відстеження якості такого перенаправлення, комунікації між усіма надавачами послуг і судами, значно ускладнює доступ цих осіб до правосуддя. Саме тому виникла необхідність створення єдиної бази перенаправлення клієнтів до державної системи надання БПД та отримання від них зворотного зв’язку.

Марина Єлисєєва пояснила, що з січня 2013 року безоплатна вторинна правова допомога надається у кримінальному процесі. Усі затримані мають доступ до правової допомоги: протягом двох годин після затримання і до першого допиту кожному з них гарантується допомога за рахунок держави. Цю послугу забезпечує Регіональний центр.

З 2015 року безоплатна вторинна правова допомога надається у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях. Цю послугу забезпечують місцеві центри. З вересня 2016 року в кожному районному центрі працює 16 бюро правової допомоги. «Але треба розуміти, — наголосила Марина Єлисєєва , — що кримінальними справами займається Регіональний центр, а місцеві центри та бюро правової допомоги — цивільними й адміністративними.

Все це керівник Регіонального центру пояснювала тому, що вторинну правову допомогу надають тільки установи системи БПД, і якщо людині потрібна вторинна правова допомога, то партнери повинні знати, куди перенаправляти клієнтів.

Присутні висловили різні пропозиції щодо проекту бази перенаправлення запитувачів БПД та обговорили інші можливості зробити безоплатну правову допомогу ближче до тих, хто її потребує.

Пані Наталя в якості прикладу зазначила, що в Англії функціонує єдина система надання безоплатної правової допомоги, і кожні три роки проводиться аудит надання послуг громадянам.

Вона запропонувала затвердити єдину форму анкет для всіх партнерів, щоб можна було дізнатись зворотну думку, виробити алгоритм дій, який буде ефективним.

«Головне, — додала пані Наталя, — щоб не було ображених, загублених людей, і можна було відслідкувати, де людині надали правову допомогу, чи задоволена вона отриманими послугами».

Не залишилась поза увагою й реформа з децентралізації, а саме створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Голова ХОО КВУ Дементій Бєлий зазначив, що безоплатної правової допомоги потребує велика кількість людей, але дії партнерів не узгоджені. Тим більше, в умовах ОТГ, коли, наприклад, частина Горностаївського району входить до Каховського району, потрібно координувати роботу всіх партнерів.

Підсумком зустрічі стало вироблення спільного плану дій: створення єдиної бази перенаправлення клієнтів до державної системи надання БПД; об´єднання зусиль та по можливості ресурсів.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області