У Херсоні обговорили результати ЗНО-2018

6 лет назад 0

ЗНО – іспити, які повинен здати кожен випускник школи аби отримати атестат та вступити до вищого навчального закладу. На території України зовнішнє незалежне оцінювання було введено з 2004 року. Як цього року підготувалися абітурієнти до іспитів, та які результати показали, про це розповів директор Департаменту освіти, науки та молоді Євген Криницький.

— На Вашу думку, як пройшло ЗНО-2018 на Херсонщині у порівнянні з минулим роком?

— Усе пройшло на високому рівні, без збоїв. Внаслідок того, що екзамен з української мови складали ВНЗ І-ІІ рівня акредитації та ПТУ, кількість осіб збільшилася на тритину. Загальні результати будуть відомі у серпні місяці.

— Я кі предмети користуються попитом серед майбутніх студентів?

Аби вступити до ВНЗ, кожен абітурієнт обов`язково мав скласти три предмета. Найбільше випускників складали українську мову та літературу (обов`язково), математика або історія України (на власний вибір), англійська мова у формі аудіювання та географія.

— Як Ви ставитеся до нововведення: аудіювання з англійської мови? Які результати було досягнуто?

Вважаю, що аудіювання – одне з правильних рішень, які прийняли в МінОсвіті України для вступу до ВНЗ. Так ми зможемо забезпечувати комунікацію для формування компетентності у використанні англійської мови.

— Чи є на Херсонщині абітурієнти, яким вдалося досягти найвищих результатів – 200 балів?

— Так. Сьогодні на Херсонщині є два абітурієнти, які ЗНО-2018 на 200 балів. З Херсонської спеціалізованої школи №30 та Херсонського фізико-технічного ліцею. Усі здивовані, але такі результати з математики. Близько 100 абітурієнтів склали предмети на 195-199 балів. Це не гірше, ніж 200.

— Скільки заявок було подано на проходження ЗНО на Херсонщині? Яка кількість абітурієнтів не з`явилася на екзамен?

— Цього року Херсонщина приймала близько 10 тисяч абітурієнтів. Для цього ми підготували більше пунктів тестування, особливо при проходженні екзамену з української мови. На жаль, були й такі випадки, коли абітурієнти не з`являлися на пункт призначення. Зараз триває додаткова сесія, на яку можуть потрапити лише відсутні з причин. Також декілька чоловік намагалися пронести заборонені пристрої. Складати ЗНО вони будуть лише на наступний рік за власним бажанням.

—  Чи є Ви прибічником того, що рейтинг школи повністю залежить від результатів ЗНО?

— Ні в якому випадку. ЗНО є засобом оцінки якості знання з точки зору ВНЗ. Результати оцінювання не можуть показувати рейтинг шкіл або учнів. Зовнішнє незалежне оцінювання має відповідати академічному рівню. Не усі випускники виявляють бажання вступати до інститутів, університетів та академій. Якби рейтингували школи лише по ЗНО, то в 10-11 класах поглиблено вивчали три або чотири предмети, які потрібні для вступу.

Яка кількість абітурієнтів нашої області подавала апеляції? З яких предметів?

— Апеляції цього року були з різних предметів, майже, як завжди. Найбільша кількість була подана саме з аудіювання англійської мови.

Автор: Поліна Дайнега