У Херсоні відбулись перші конкурси на заміщення вакантних посад керівників обласних закладів культури

7 лет назад 0

31 березня у приміщенні Херсонської ОДА відбулись перші конкурси на заміщення вакантних посад керівників обласних закладів культури.

Із чотирьох закладів свого керівника отримали лише два – ті, де було по одному претенденту.

Першим конкурс проходив Олександр Книга – діючий керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша. До нього майже не було запитань. Його презентація була короткою, змістовною та виключно за суттю питання. Гості та члени комісії отримали справжнє задоволення від презентації, яка містила не лише показники роботи діючого директора, а й плани на майбутнє – справжню програму розвитку.

До речі, днями театр вирушає на гастролі до Португалії, де херсонських артистів із нетерпінням чекають як українська діаспора, так і португальці, які української не знають – спектаклі грають за допомогою спеціальних перекладачів, доволі розповсюджених в усьому світі.

Також «захистив» діючу посаду очільник Херсонської обласної філармонії Юрій Іваненко.

Справжнє загострення пристрастей відбулось під час конкурсу на посаду директора Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара. За цю посаду боролись діючий директор Надія Коротун та громадський діяч Євгенія Вірлич.

Початок загострення відбувся тоді, коли несподівано для всіх комісія виявила конфлікт інтересів між членами конкурсних комісій Павлом Александровим та Наталею Бімбірайте: вони є представниками одного закладу – ХМГО «Культурний центр Україна – Литва». На попередньому засіданні юрист ХОДА запевняв, що у такому випадку конфлікту інтересів немає. Проте комісія вирішила, що є, тому голосував лише один представник – Наталя Бімбірайте: їй голос віддав Павло Александров.

Далі вже Наталя Бімбірайте зазначила, що лист-рекомендацію Надії Коротун надавав… один із членів комісії (представник трудового колективу). Отже, тим самим він вже висловив свою позицію щодо посади директора. Однак, юрист ХОДА у цьому випадку конфлікту інтересів не побачив.

Після презентацій кандитдаток один із членів комісії Володимир Шадрін зазначив, що від голосування відмовляється: «Я не буду брати участь у «суді Лінча» над одним із кандидатів. Я так і не побачив програми розвитку у Надії Іванівни – це було щось середнє між планом і звітом. А Євгенію Вірлич взагалі закидали недоречними запитаннями. Таким чином проводячи засідання конкурсних комісій, ми відіб'ємо бажання у молоді подавати свої кандидатури та приймати участь у подібних конкурсах».

В результаті, жодна з кандидаток не отримала необхідних п’яти голосів «за». Тому конкурс оголошено таким, що не відбувся.

Несподіванкою став іще один конкурс, який не відбувся: на посаду керівника Херсонського обласного центру народної творчості. На цю посаду претендував нинішній очільник Володимир Капелюшник та громадська діячка, голова благодійного фонду «Майбутнє Херсонщини» Юлія Ситник.

Але конкурс неочікувано перенесли у зв’язку із тим, що на одній із нещодавніх депутатських комісій – з питань управління об'єктами комунальної власності – було ухвалено рішення про ліквідацію обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв шляхом приєднання до обласного центру народної творчості. Обидва в.о. керівників запрошені на засідання профільної комісії 3 квітня 2017 року – там і буде з’ясовано, чи потрібна така реорганізація.

Останнім був конкурс із визначення керівника Херсонської обласної філармонії. На посаду претендував лише нинішній директор Юрій Іваненко. Володимир Шадрін висловився із цього приводу наступним чином: «Найбільшим розчаруванням став конкурс по визначенню керівника Комунальної установи «Херсонська обласна філармонія» Херсонської обласної ради. Був представлений лише один претендент на посаду, який керує вже 23 роки зазначеним закладом культури. Мова йде навіть не про розвиток, а про існування обласної філармонії. Сама будівля давно згоріла, а те, як, судячи з сьогоднішнього засідання, керує робочим процесом Іваненко, не підлягає швидкому опису. Перший заступник Голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук зазначив, що умови, в яких знаходиться заклад, жахливі, і продовжуватись так надалі не може».

Проте конкурс відбувся – очільника було визначено.

Наступні конкурси – 3 та 4 квітня.

3 квітня
— керівника Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка,
— керівника Обласного палацу культури.

4 квітня
— керівника Обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв,
— керівника Херсонського обласного краєзнавчого музею (о 12:00),
— керівника Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.