У Херсоні відзначили День Гідності і Свободи

4 года назад 0

Заступниця голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова, депутати Херсонської обласної ради, співробітники апарату обласної ради 21 листопада взяли участь у мітингу, присвяченому Дню Гідності і Свободи.

Мітинг відкрив хор Херсонського училища культури, який виконав Гімн України.

Представники трудових колективів, релігійних конфесій, громадських організацій, молодь, учасники «Революції Гідності» та бойових дій у зоні АТО згадували події 21 листопада 2013 року, які стали початком Революції Гідності.

У той день, всього за тиждень до запланованого підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, стало відомо, що підписання не буде. Київські студенти, активісти вийшли на Майдан Незалежності, щоб відстояти своє право на європейський розвиток. Акції протесту прокотилися багатьма містами України, Херсон теж не стояв осторонь. У ніч з 30 листопада на 1 грудня тодішня влада наказала розігнати протестантів. Жорстокість та цинічність влади вразила країну. Люди вийшли на Майдани по всій Україні відстоювати не просто своє право на Євроінтеграцію, а право на життя в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина. Цей протест перетворився у революцію.

Перед учасниками мітингу виступив зокрема випускник Херсонського училища культури, художник Євген Ситников, який провів на Майдані майже місяць – з 28 листопада і практично до Нового року. Приїхав до Києва свідомо і разом з друзями висловлював свій мирний протест проти раптової відмови від курсу на Євроінтеграцію, бачив розгін і побиття учасників акції на власні очі.

Також слово мали громадські активісти, які були безпосередніми учасниками подій на Майдані.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять українців, які гинули та продовжують гинути і сьогодні у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави. Відбулось покладання квітів до світлин полеглих Героїв України та спільна молитва за Україну та український народ.