Україна поліпшила свої позиції у «індексі тероризму»

4 года назад 0

Україна поліпшила позиції у Глобальному індексі тероризму-2019, який складає Інститут економіки і світу Сіднейського університету.

Про це повідомляє Кореспондент.

"В Україні помітним є поліпшення з 2014 року, з тих пір смертність (у результаті терактів. — ред.) знизилася на 98%", — зазначають дослідники.

У цьому році в списку із 138 країн Україна посіла 24-те місце, опустившись на три позиції.

За даними дослідників, у регіоні Росії і Євразії з майже 2500 терористичних атак, скоєних у період з 2002-го до 2018 року, особи приблизно 700 винуватців були встановлені. У 64% цих випадків (тобто в більш ніж 450 інцидентах) атаки приписуються одному з трьох сепаратистських угруповань: "чеченським повстанцям" і так званим "ЛНР" і "ДНР".

Як зазначають дослідники, Вірменія (94), Азербайджан (103), Росія (37) і Казахстан (85) також помітно поліпшили свої позиції в регіоні.

Серед членів ЄС країною, яка найбільше постраждала від тероризму, стала Великобританія — вона на 28-му місці.

США зайняли 22-ге місце, а Туреччина — 16-те.

Рейтинг "очолив" Афганістан, у п'ятірку "лідерів" також увійшли Ірак, Нігерія, Сирія і Пакистан.

Згідно з доповіддю, у минулому році кількість жертв тероризму у світі скоротилася на 15,2% порівняно з 2017 роком, склавши майже 16 тисяч осіб, проте кількість країн, де терористи вчинили свої вилазки, збільшилася.

Автори доповіді відзначають, що кількість осіб, які гинуть від рук терористів, знижується четвертий рік поспіль. Основними причинами цього називається нищівний удар, який був завданий по терористах з організації "Ісламська держава" в Сирії та Іраку, а також удари американських ВПС по позиціях радикального угруповання Аш-Шабаб у Сомалі. На цьому тлі 98 країн у світі поліпшили свої позиції в представленому рейтингу, а 40 держав — погіршили.

Як зазначається, радикальний рух Талібан у 2018 році обігнало ІД у списку терористичних організацій, які вбили більше всього людей на планеті. Від рук терористів Талібан у 2018 році у світі загинуло 6,1 тис. осіб. Це на 71% більше, ніж роком раніше, і становить 38% від загальної кількості жертв терористів у світі. Одночасно кількість жертв від рук фанатиків ІД зменшилася за рік на 70%, до 1,3 тис. осіб.

Разом з тим автори доповіді зазначають, що тероризм залишається серйозною світовою проблемою. Зокрема, у 2018 році в 71 країні як мінімум одна людина загинула від рук терористів. Це на чотири держави більше, ніж у 2017 році, а сам показник — другий найбільший з 2002 року.

Як вказується в доповіді, глобальний тероризм у 2018 році обійшовся світовій економіці в $ 33 млрд, що на 38% менше, ніж роком раніше. Автори дослідження підкреслюють, що саме по собі це лише незначна частина від $ 14,1 трлн глобального збитку від насильства в цілому. Однак, у документі підкреслюється, що зазначена сума економічних втрат від дій тероризму не включає в себе непрямий збиток для бізнесу, недоотриманої вигоди або інвестиції як на рівні компаній, так і країн.

Варто зазначити, що, за підсумками індексу-2017, Україна займала в ньому 17-те місце.