Україна стала найбільшим імпортером цибулі в Європі

5 лет назад 0

Поставки цибулі в Україну склали 34,2 тис. т в січні-лютому 2019 року.

Україна стала другим найбільшим імпортером цибулі Європи після Великобританії, повідомляє Gazeta.ua со ссылкой на Latifundist.

"За перші два місяці 2019 року в Україну було завезено 34,2 тис. Т цибулі — більше, ніж в Німеччину — іншого традиційного лідера в ЄС щодо імпорту цибулі. Це був рекордний обсяг імпорту цибулі в Україні в історії" , — вказується в повідомленні.

Імпорт цибулі в Україні в звітний період, в порівнянні з тим же періодом минулого року, зріс в 60 разів.

"Не дивлячись на рекордно високі ціни на цибулю в Україні в даний момент, існує реальна загроза нового цінового шоку вже в наступному сезоні, тому що насіння цибулі закуплені виробниками в рекордних кількостях не тільки в Україні, але і в інших країнах регіону. Активний експорт вже призвів до зростання інтересу до його вирощування" , — пояснив економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization (FAO) Андрій Ярмак.

У перші два місяці 2019 р основними постачальниками цибулі в Україні були Узбекистан і Казахстан, на які припало 86% всього імпорту. Також значні обсяги цибулі були ввезені з Киргизстану, Вірменії, Нідерландів, Білорусі, Таджикистану, Єгипту і Польщі.

На думку аналітиків EastFruit, ціни на озиму цибулю і ранні сорти цибулі можуть бути досить високими.

"Ймовірно вдалою стратегією для тих, хто істотно розширив площі під урожай 2019 р може бути реалізація максимальних обсягів цибулі відразу під час збирання, без закладання на тривале зберігання, тому що ймовірність поступального падіння ціни на цибулю протягом усього сезону залишається досить високою. Найімовірніше, маятник цін на цибулю може хитнути в зворотну сторону в новому сезоні", — наголошується в повідомленні.