Українці масово їдуть в ЄС працювати, а китайці — вчитися

5 лет назад 0

З України в Європейський союз їдуть на роботу, із Сирії — для отримання притулку, з Китаю — на навчання. На громадян цих трьох країн припадає третина всіх первинних дозволів на перебування в країнах ЄС, виданих минулого року.

За даними Eurostat, українським паспортом володіє кожен п’ятий іноземець (21,1%), котрий отримав у 2017 році посвідку на проживання або інший статус, що вирішує перебування терміном понад 3 місяці в одній з країн ЄС. При цьому подовження строків дозволів не враховувалися, пише ЗіБ із посиланням на DW.

З 3,1 млн таких іноземців майже 662 тис. є громадянами України. При цьому 88% приїхали працювати, як правило, до Польщі. Минулого року Варшава видала понад 585 тис. нових дозволів на перебування в країні. А ось білоруси не поспішають на заробітки до сусідів: їх у Польщі менше ніж 43 тис., у Молдові — зовсім 8 тис.

Другою найбільшою групою іноземців, які вперше отримали право на проживання в ЄС, є сирійці (223 тис.). Проте практично в усіх випадках мова йде про надання притулку або возз’єднання сімей.

На третьому місці — китайці (193 тис.). При цьому 65% з них попрямували до Європи, переважно до Великої Британії, щоб учитися, і лише 11% — працювати.