Українців зобов’яжуть чипувати котів та собак

6 лет назад 0

У ВРУ розглянуть новий законопроект №7220, який стосується реєстрації та чипування домашніх улюбленців, таких як коти та собаки. У пояснювальній записці законопроекту зазначено, що реєстрація буде обов’язкова. Її проходитимуть також бездомні та дикі тварини.

Так, тварини матимуть довічні порядкові номери, які прикріплюватимуть до нашийника. Документ передбачає, що процедура реєстрації буде платна. Держава візьме на себе витрати лише на реєстрацію бездомних та диких тварин. За домашніх істот платитимуть самі власники, близько 170 грн.

Як зазначається, у список тварин, яких необхідно реєструвати, потрапляють ті, які досягли 2-місячного віку. Якщо тварину купили, то зареєструвати її необхідно протягом 5 днів. Крім того, у разі переїзду власника з твариною він мусить сповістити про свої наміри ветеринарну службу.

Новий законопроект також визначає кримінальне покарання за умертвіння вагітних домашніх тварин чи усипляння у присутності дітей. Окрім штрафу у розмірі до 850 грн зловмисникам може загрожувати позбавлення волі терміном до 6 місяців.

Автори законопроекту також пропонують карати штрафами людей, які не прибирають екскременти собаки, на 850 грн -1700 грн, використовують тварин для жебракування, від 5100 до 20400 грн. Крім того, за розведення безпородових тварин світитиме штраф 5100-20400 грн. Продаж котів чи собак без документів каратиметься штрафом у розмірі 340-20400 грн.

Новину повідомляє «Преса України».